Banker Nyheter

Biometriska betallösningar är här. Med hjälp av fingeravtryck ska konsumenter genomföra köp. Med i framtagandet av Visas nya lösningar är det svenska företaget Fingerprint Cards. Företagets touchsensorer kommer att användas i det första testet av det nya dual-interface-kortet.

Fingerprint med i utvecklandet av nya betalkortet

Att betallösningar kommer att förändras från hur det fungerar i dag råder det inte några tvivel om. Ett nytt dual-interface-kort är just nu i testfaserna och kan kanske bli framtidens stora betallösning. Kortet som har tagits fram är både chip- och kontaktlöst. Det är Visa som genomför testerna tillsammans med Mountain America Credit Union och Bank of Cyprus men även ett svenskt företag finns med på ett hörn. Touchsensorerna som används i kortet kommer nämligen från det svenska företaget Fingerprint Cards.

Kortet fungerar på så sätt att kortinnehavaren lagrar sitt fingeravtryck i kortet. När personen sedan ska genomföra ett köp placeras fingret på kortets sensor under köpprocessen. Matchar då fingeravtrycket med det som är lagrat i kortet kommer ett grönt ljus att visas och köpet har då genomförts.

Bank of Cyprus meddelade i dagarna att deras kunder kommer få möjlighet att testa på den nya tekniken och använda sina fingeravtryck för att genomföra köp.

– Världen går mot en framtid utan lösenord. Samtidigt inser konsumenterna hur biometriska lösningar kan göra deras liv enklare, säger Jack Forestall, head of global merchant solutions på Visa, till företagets hemsida.

Nuvarande betalningsmetoder är fortsatt möjligt

Att kunna utnyttja sitt fingeravtryck i användandet av olika produkter har blivit allt vanligare. Idag ser vi både bilar och telefoner som erbjuder tekniken. Och att erbjuda det när det kommer till betalning för faktiskt med sig en hel del fördelar, bortsett från smidigheten. Ur säkerhetssynpunkt är det väldigt bra då all information om kortinnehavaren endast är lagrat på kortet. För den som föredrar nuvarande betallösningar så kommer även det fungera. Slutligen behöver kortet aldrig laddas då sensorerna drivs av betalningsterminalerna i samband med att man genomför ett köp.