Kan man ansöka om kreditkort utan UC?

Ja du kan ansöka om kreditkort utan att det görs en kreditupplysning hos UC. Däremot kan du inte ansöka om ett kreditkort utan att det görs en kreditupplysning. Enligt lag måste banker, låneinstitut och kreditkortsutgivare eller andra låneförmedlare göra en kreditupplysning på personen som ansöker om kreditkort.

Denna sida innehåller annonser

Olika kreditupplysningsföretag

Det finns flera andra kreditupplysningsföretag förutom UC. UC, eller Upplysningscentralen, är Sveriges största kreditupplysningsföretag och ägs av storbankerna i Sverige. Andra stora kreditupplysningsföretag är till exempel Bisnode och Creditsafe, som har specialiserat sig på bland annat mindre lån som sms-lån.

Anledningen till att banken eller kreditkortsutgivaren vill göra en kreditupplysning på dig är för att veta att du har en ordnad ekonomi och klarar av att betala dina räkningar så att du inte hamnar hos Kronofogden. 

Finns det något alternativ till kreditkort där det inte görs en kreditupplysning?

Ja, det finns andra alternativ till kreditkort där det inte görs någon kreditupplysning. 

Ett alternativ till kreditkort skulle kunna vara att skaffa en kontokredit. Det finns flera företag som erbjuder kontokrediter även till personer med betalningsanmärkning. En kontokredit är alltid kopplad till ditt personkonto. Med en kontokredit har du alltid tillgång till en buffert vilket gör att du har en ekonomi med lite större flexibilitet. Krediten på kontot aktiveras automatiskt när pengarna på ditt konto är slut. 

Tips! Det kan vara bra att ha en kontokredit även om du inte har ett behov av pengar just nu. Det kan uppstå situationer där du verkligen behöver pengar snabbt, exempelvis när du är ute och reser.

Debetkort är ett smidigt alternativ

Ett annat alternativ skulle kunna vara ett förbetalt kort. Ett förbetalt kort – också kallat debetkort – fungerar som ett vanligt bankkort och kan användas för att handla i butiker, på internet eller över telefon. Ett förbetalt kort kan laddas med pengar av dig eller någon annan. Det är väldigt enkelt och smidigt att skaffa ett förbetalt kort. Du behöver inte ens ha ett bankkonto för att ladda kortet med pengar. 

Både Visa och Mastercard erbjuder förbetalda kort. Den största fördelen med förbetalda kort är att alla kan ansöka och få ett sådant kort oavsett om man saknar inkomst eller har betalningsanmärkningar. Dessutom kan du inte överbelasta kortet eftersom det är förbetalt.

Bästa debetkorten just nu

P.F.C Kort
P.F.C Kort
  • Ett av Sveriges bästa debetkort
  • Styr hela din ekonomi från en app
  • Ansök om PFC med betalningsanmärkning
3.0 av 5
Läs omdöme
Lunar Standard
Lunar Standard
  • Kostnadsfritt debetkort för vardagliga utgifter
  • Ansök även med betalningsanmärkning
  • Anslut dig till 400 000 nöjda kunder i Norden
3.5 av 5
Läs omdöme
Lunar Pro
Lunar Pro
  • Designa ditt eget metallkort med gravyr
  • Försäkring och förmåner som kan liknas med ett kreditkort
  • Det mest exklusiva debetkortet i Sverige
3.5 av 5
Läs omdöme
Ekonomi & Finans
Ekonomi & Finans Matyas Dios info@kreditkort.nu