många människor köar i shoppingcenterRisken för trängsel är orsaken till att Folkhälsomyndigheten och regeringen uppmanar butiker att inte ha rea i mellandagarna. Foto: Pavel L Photo and Video/Shutterstock.com

Ekonomi Nyheter

Handeln uppmanas från statligt håll att ställa in mellandagsrean det här året. Men beskeden är otydliga och innebär inget förbud mot att ha rea, menar Svensk Handel. I stället bör butikerna fokusera på att undvika trängsel och jobba för ett säkert shoppande för sina kunder, säger de till SvD Näringsliv.

Locka inte med extrapriser under mellandagarna i år. Det är både Folkhälsomyndighetens och regeringens uppmaning till butiker.

Anledningen till att de vill att mellandagsrean ställs in är för att det lätt uppstår trängsel när många vill passa på att handla.

– Vi konstaterar att det fortfarande är påfallande många människor som vistas på större handelsplatser trots starka rekommendationer av avstå ifrån detta, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Svensk Handel: Inga förbud eller sanktioner mot mellandagsrea

Branschorganisationen Svensk Handel ställer sig dock inte bakom det här uttalandet. I sina egna rekommendationer lyfter de att de inte finns något förbud mot att ha mellandagsrea. De skriver också att statens besked är otydliga och svåra att tolka.

Svensk Handel trycker även på att butiker som har mellandagsrea inte riskerar att få några straff eller liknande konsekvenser för detta.

Många butiker behöver få sälja i mellandagarna

Året har varit tufft för butiksbranschen. Många av organisationens medlemmar behöver verkligen få sälja under mellandagarna, menar Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel.

– Fokus borde ligga på att stoppa trängsel, säger han i ett uttalande till SVT Nyheter.

Åtgärder mot trängsel bör vara första prio

I stället råder Svensk Handel butikerna att göra vad de kan för att undvika trängsel. Till exempel uppmanas de att inte marknadsföra mellandagsrean lika mycket och möblera om så att det finns utrymme i butikerna. De bör också uppmana sina kunder att handla ensamma och inte i grupp.

På så sätt kan rean ändå genomföras, men på ett säkert sätt, är Svensk Handels syn på saken.