Ung man sitter och håller i ett kreditkort och tittar surt på sin flickvän som sitter med laptop och kliar sig i huvudet.Skulderna bland unga personer i ålder 18 till 30 år har ökat under den senaste tiden. Antalet ansökningar om skuldsanering hos Kronofogden är rekordmånga. Foto: fizkes/Shutterstock,com

Ekonomi Nyheter

Denna sida innehåller annonser

Antalet ansökningar om skuldsanering hos Kronofogden ökar. Under första halvåret i år ansökte cirka 15 500 personer om skuldsanering. De stora bovarna är nätshopping och snabba krediter, skriver SvD Näringsliv.

Under första halvåret i år fortsatte ansökningarna om skuldsanering att öka. Jämfört med samma tidsperiod förra året är det något fler i år som har ansökt om skuldsanering. 53 427 personer har för närvarande en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

Lättillgängliga krediter och nätshopping ett problem

Kronofogdens enhetschef, Per-Olof Lindh, anser att det är ett samhällsproblem att så många hamnar i skuldfällan. Enligt honom finns det flera orsaker till varför man hamnar i skuldfällan. En anledning kan vara att det finns många lättillgängliga krediter.

Vidare har den ekonomiska miljön blivit mer komplex med abonnemang, spel och hur lätt det är att handla på kredit på nätet. Enligt Per-Olof Lindh kan just nätshopping och lättillgängliga krediter vara de stora bovarna i dramat.

Den vanligaste skuldtypen är just konsumtionsskulder. Speciellt i åldersgruppen 18 till 30 år. Ansökningarna där ligger på rekordhöga nivåer. Enligt Per-Olof Lindh är det näthandeln som är ett problem för denna målgrupp.

Skuldsanering tros vara den enda utvägen av många

Det är många som handlar på kredit men som kanske inte riktigt tänker på att det faktiskt är ett lån som ska betalas. Enligt Per-Olof Lindh har de märkt att konsumtionsbeteendet har förändrats.

De som ansöker om skuldsanering gör det för att ta sig ur situationen så fort som möjligt. Många tror att det är den enklaste utvägen att ansöka om skuldsanering. 

Per-Olof Lindh säger att det är väldigt tydligt att unga tror att skuldsanering är den enklaste utvägen. Framför allt har det ökat lavinartat hos yngre personer. Men efter att Kronofogden införde ett skuldsaneringstest har andelen som ansöker om skuldsanering minskat sedan början av sommaren.

Olika anledningar till skuldsättning bland män och kvinnor

Skuldsättningen hos kvinnor beror främst på grund av sjukdom, dödsfall, låga inkomster och att de är ensamstående. Däremot beror skuldsättningen hos män oftast på fordon, missbruk, brottslighet och dåliga investeringar. 

Enligt Kronofogdens noteringar är sju av tio som ansöker om skuldsanering ensamstående.