Banker Betallösningar Ekonomi Nyheter Penningpolitik

Denna sida innehåller annonser

P27 Nordic Payments Platform AB – eller kort och gott P27 – är ett företag som startas av Sveriges storbanker och som har till uppgift att skapa ett nytt betalningssystem som ska ersätta det föråldrade plus- och bankgirot. Det nya systemet kommer inkludera alla bankerna i Norden och representerar framtidens betalningslösningar i enlighet med den nya europeiska standarden ISO 200222.

Det sker stora förändringar inom betalningsvärlden och i slutet på 2023 kommer alla betalningar att hanteras via ett helt nytt system som redan har börjat utvecklats. P27, som systemet kallas, tas fram av ett företag som ägs av de svenska storbankerna. Målet med denna förändring är – som det ofta är – att effektivisera det system vi redan har. Man vill alltså göra betalningar snabbare, säkrare och mer effektiva.

Idag sker en stor del av alla betalningar, privat och för företag, via plusgiro eller bankgiro, och även om det är ett pålitligt system så har det börjat bli föråldrat. Därför tänker man nu göra sig av med de traditionella betalningarna till fördel för nyare och snabbare lösningar som dessutom går att anpassa till specifika verksamheter.

Man kommer dessutom utveckla systemet med stöd för flera olika valutor så att man enklare kan göra betalningar och överföringar inom Sverige men även internationellt. I likhet med de flesta moderna betalningsmetoder kommer alla transaktioner att ske omedelbart under högsta möjliga säkerhet. Det kommer också eliminera behovet för komplicerade OCR-nummer.

Vissa har kallat P27 för “Swish” för hela Nordens befolkning och Sveriges banker har redan investerat mångmiljonbelopp i projektet.

Givetvis är vi som är aktiva i branschen nu spända på att få följa denna utveckling och vi ser fram emot att få se hur detta kommer påverka kreditkortbranschen.