Banker Nyheter

Kortföretaget Mastercard har tilldömts 570 miljoner Euro i böter av EU-kommissionen för brott mot EU:s konkurrensregler. Orsaken ska vara att Mastercard har begränsat möjligheterna för handlare att få bättre villkor hos andra banker inom EU skriver Dagens Nyheter.

EU-kommissionen har dömt Mastercard att betala 570 miljoner Euro, vilket motsvarar 5,6 miljarder kronor, i böter för brott mot EU:s konkurrensregler. Enligt EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har Mastercard skadat detaljhandlare och konsumenter då Mastercards regler har höjt kostnaderna för kortbetalningar för handlarna då de hindrat handlare att ta del av bättre villkor från banker i andra EU-länder.

Handlare har tvingats använda sig av hemlandets utbytesavgifter

Vid inköp av varor där konsumenter använder sig av kredit- eller betalkort får handlarens bank betala en utbytesavgift till konsumenternas bank. Enligt de regler Mastercard har så tvingas handlare att använda sig av utbytesavgifterna i sitt hemland. Detta har gjort att handlare inte kunnat dra nytta av erbjudanden från banker med lägre avgifter i andra länder.

Mastercard fick dock beloppet reducerat med 10 procent av EU-kommissionen för samarbete i anslutning till utredningen. Undersökningen inleddes av EU-kommissionen i april 2013 och under december 2015 infördes ett tak på avgiften.

[Ads1]

Foto: Alexander Gatsenko/Shutterstock.com