Banker Nyheter

Konsumentkrediterna har ökat rejält de senaste åren, och nu vill regeringen vill stoppa betalbolag där konsumenterna kan göra sina köp med krediter. Klarna är starkt kritiska till förslaget, rapporterar Breakit.

Ett av alla fintechbolag som riskerar att påverkas av regeringens nya förslag där man vill begränsa konsumentköp med krediter är betaltjänstföretaget Klarna. 

Regeringen vill förbjuda betalning på kredit

I korthet vill regeringen förbjuda företag att använda kreditköp som förstahandsval om det finns andra alternativ. Det föreslår Finansdepartementet i en promemoria.

Konsumentkrediterna har ökat rejält sedan 2016. I dag utgör konsumentkrediter 18 procent av hushållens totala skulder, och tillväxttakten ligger på cirka sju procent per år. 

Enligt Per Bolund, finansmarknadsminister, ska förslaget stärka skyddet för konsumenten då risken för att ta en kredit utan ett eget aktivt val minskar.

Regeringens förslag ett hot mot svenska företags utveckling

Betaltjänstföretaget Klarna går nu till attack mot förslaget som regeringen har tagit fram. I ett inlägg på Klarnas sajt skriver Aoife Houlihan, kommunikationschef på Klarna, att regeringens förslag är ett stort ingrepp i de svenska företagens frihet och deras chanser att nyskapa och utveckla digitala tjänster för konsumenterna. Det är dessutom ett sätt att tala om för medborgarna vad som är bra för dem.

Klarna har tidigare i år kritiserats av Konsumentverket för hur de arbetar med krediter och deras otydlighet när det gäller deras betaltjänster, som har lett till att konsumenterna har missuppfattat Klarnas tjänst Konto. 

Klarnas betaltjänst lockar inte konsumenter till kreditupplägg

Enligt Klarna är sättet hur de presenterar sina betaltjänstlösningar inte ett sätt att locka konsumenter till ett kreditupplägg. Vilket betalsätt som finns och presenteras när konsumenten gör ett köp är helt individuellt. Dessutom utgår det från flera olika parametrar, till exempel om du har handlat med Klarna tidigare, men också vilken typ av köp du gör.

Under förra året kom knappt en tredjedel av Klarnas intäkter från krediter. Nu planerar bolaget att skicka in “ett utförligt remissvar”.

Foto: Press/Klarna