Kinesisk kvinna sitter och arbetar i en fabrik med linjeproduktionCoronapandemin har ställt till det ordentligt för den kinesiska tillväxten. Om produktionen och den kinesiska tillväxten inte börjar återhämta sig snart riskerar över 11 miljoner människor i Östasien att hamna under Världsbankens fattigdomsgräns. Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Ekonomi Nyheter

Kinas ekonomiska tillväxt kan avstanna helt på grund av coronapandemin. Det skulle kunna leda till att över 11 miljoner människor i Östasien skulle lägga sig under Världsbankens gräns för fattigdom, skriver SvD Näringsliv

Coronapandemin har slagit hårt mot flera länder och det befaras slå väldigt hårt mot den kinesiska tillväxten. Enligt Världsbankens ansvarige för Östasien, Aaditya Mattoo, har coronapandemin skapat en global chock som aldrig tidigare skådats. Coronapandemin kan stoppa tillväxten och öka antalet fattiga i Östasien. 

Kinas tillväxt kommer att minska mycket mer än prognostiserat

Även sett ur ett mycket optimistiskt scenario kommer tillväxten i Kina att minska ner till 2,3 procent. Världsbanken spådde i januari att Kinas tillväxt under 2020 skulle landa på 5,9 procent. Det skulle också vara en nedgång jämfört med föregående år, då tillväxten låg på 6,1 procent. 

Kina börjar öppna upp fabrikerna igen

Det är många företag runt om i hela världen som är beroende av Kinas fabriker och produktion. Många av världens produkter har sitt ursprung i Kina. Men nu verkar det som att Kina sakta men säkert har fått kontroll på spridningen av coronaviruset, vilket har lett till att flera fabriker har börjat öppna igen, skriver SvD Näringsliv.

Kinas PMI, inköpschefsindex, var uppe på 52,0 i mars. Det visar att det sker en tillväxt även om den än så länge är ganska svag. Alla siffror över 50 visar på en produktionsökning. 

I februari var nästan alla industrier i landet stängda på grund av coronaviruset och då låg Kinas PMI på rekordlåga 35,7. Kina har aldrig tidigare redovisat ett sådant stort ras i produktionen.  

Indexsiffran bättre än vad analytikerna spått

Flera analytiker hade räknat med att den kinesiska produktionen skulle fortsätta att minska och att indexsiffran skulle ligga på 45. Att siffrorna är bättre än väntat är mycket positivt. Det ökar också förväntningarna på att Kinas återhämtning kan gå snabbare än vad man tidigare trott.

Enligt SEB är Kina i ett så nära perfekt V-scenario som landet kan komma. Ett V-scenario är formen på en indexkurva, som visar att återhämtningen sker snabbt och vänder upp direkt efter att den dykt.