mynt i kryptovalutor i en cirkel med gyllene bitcoin i mittenBitcoin och andra kryptovalutor kan komma att bli allt viktigare betalningsmedel när ekonomin digitaliseras. Foto: Wit Olszewski/Shutterstock.com

Betallösningar Nyheter

Nya, digitala valutor och betalningssätt är en aktuell fråga över hela världen. För att utreda hur det kommer påverka det svenska samhället ska nu Anna Kinberg Batra analysera digitaliseringen av betalningsmarknaden, skriver Dagens industri.

Digitaliseringen går i rasande fart, även på finansmarknaden. Allt färre svenskar använder kontanter, till förmån för mer digitala betalningssätt.

Och när tekniken och vårt beteende förändras, behöver också lagstiftningen göra det. Därför ska regeringen nu analysera betalningsmarknadens utveckling och vilken roll som staten ska spela där i framtiden.

Statens ansvar att digitala betalsätt fungerar väl

En digital betalningsmarknad ska både vara säker och effektiv. Den behöver också vara tillgänglig för alla grupper i samhället. Det är statens ansvar att se till att den är det.

Finansmarknadsminister Per Bolund har utsett Anna Kinberg Batra till utredare i den här frågan. Hon var tidigare partiledare för Moderaterna och har bred erfarenhet inom finanspolitik och den privata sektorn.

Digitala valutor är en högaktuell fråga

En central fråga för utredningen är digitala valutor. Exempelvis undersöker betaltjänsten Paypal just nu om det är möjligt att tillåta bitcoin som betalningsmedel. Facebook arbetar också på en egen kryptovaluta, Libra, som kan lanseras redan nästa år.

Sådana initiativ från privat sektor är viktiga för den tekniska utvecklingen, menar Anna Kinberg Batra.

– Det är ofta entreprenörer och enskilda företag som förändrar snabbare än vad stater och lagstiftare kan göra, eller till och med förstå. Det driver förändringar på samhällsnivå.

E-kronan kan förändra finansmarknaden

Utredningen ska också se över behovet av en e-krona. Det skulle vara en digital motsvarighet till kontanter, alltså pengar som ges ut av Riksbanken.

Intresset för en sådan valuta är stort. Samtidigt skulle det påverka hela det finansiella systemet, påpekar finansmarknadsminister Per Bolund. Därför behövs en analys av vilka utmaningar och risker e-kronan skulle innebära.

Frågan är också aktuell i andra delar av världen. EU-kommissionen har nyligen beslutat att stödja ett projekt som ska arbeta med en digital variant av euron. Kina driver redan ett pilotprojekt för att införa digital valuta.