Pieter van der Does grundare och vd AdyenPieter van der Does grundare och vd till betalbolaget Adyen har inlett ett globalt samarbete med Alibaba. Foto: Press/Adyen

Betallösningar Nyheter

Nederländska Adyen, som är Klarnas största konkurrent, inleder ett globalt samarbete med kinesiska e-handelsbolaget Alibaba, rapporterar Di Digital. Tidigare i år inledde det svenska techbolaget Klarna ett samarbete med Adyen och Alipay för Klarnas betallösning ”Pay Later” på Alibabas marknadsplats AliExpress.

Det nederländska betalbolaget Adyen har inlett ett globalt samarbete med det kinesiska bolaget Alibaba. Adyens infrastruktur ska integreras med Alibabas globala marknadsplats AliExpress, Tmall, Taobao och Alibaba.com. Alipay är Alibabas egna betallösning och finns redan som betalmetod hos Adyen, där Adyen hanterar tekniken bakom betaltjänsten.

Samarbetet öppnar upp för fler betalmetoder

I och med det nya globala samarbetet kommer Alibaba att kunna erbjuda fler betalmetoder till sina kunder utanför Kinas fastland. Enligt Adyen handlar samarbetet främst om att fler korttransaktioner ska godkännas.

I dag erbjuder Adyen hundratals betalmetoder genom sin plattform där de tillhandahåller flera lokala lösningar.

Klarna och Adyen inledde tidigare i år ett samarbete med Alibabas e-handelsplattform Alibay i Tyskland, Österrike, Finland och Nederländerna.

Adyens betallösning ska ge kunderna en bättre användarupplevelse

Enligt Clara Shi, International Business Group Alipays chef för strategiska partnerskap med finansiella institutioner, är Adyen utformat för att erbjuda betalningsalternativ i realtid. Alipay kan genom Adyen säkerställa fler godkända transaktioner och en bättre användarupplevelse för deras kunder.

Europas största fintechbolag som fortsätter att växa

Idag är Adyen ett av Europas största fintechbolag och bolaget fortsätter att växa rejält och har en förhållandevis hög lönsamhet. Nettoomsättningen steg under första halvåret med 41 procent med en vinstmarginal på 40 procent.

Flera stora svenska företag använder sig av Adyens betallösningar

Adyen grundades 2006 av bland annat Pieter van der Does, som i dag är vd för bolaget, och Arnout Schuijff. Adyen är betalbolaget som gör det enkelt för kunder att handla på nätet, i mobilen och i fysisk miljö. Svenska företag som använder sig av Adyens betallösningar är bland annat Elgiganten, Jula, SAS, Telia och Spotify.