Dollarsedlar som ligger ovan på eurosedlar i olika valutorDollarn riskerar att falla och tappa rejält mot euron och kronan. Om dollarn tappar lika mycket som den gjort historiskt sett kan kronan stärkas rejält. Foto: Pixeljoy/Shutterstock.com

Ekonomi Nyheter

Svensk-amerikanska valutaproffset Ulf Lindahl uppger att dollarn står inför en kollaps inom en snar framtid. Men det är långt ifrån alla som håller med, skriver SvD Näringsliv.

Valutaanalytikern, Ulf Lindahl, spår att dollarn står inför en snar kollaps, medan den svenska kronan har blivit starkare under slutet av 2019.

Gedigen erfarenhet av att analysera valutor

Ulf Lindahl, som studerade på Handelshögskolan i Stockholm, flyttade till USA efter sin examen. Där har han under de senaste 40 åren arbetat med att analysera valutor. 

I sitt arbete har han identifierat ett historiskt mönster där han påstår att det går att se hur dollarn kommer att utvecklas i framtiden. Enligt Lindahls mönster kan dollarn tappa nästan 50 procent mot både euron och kronan under de närmaste fem åren. 

Kronan kan stärkas till fem kronor mot dollarn

Enligt Lindahl kan dollarn falla betydligt mer under det närmaste året. Det kommer bli en stor rörelse men det är svårt att veta hur mycket dollarn kommer att falla exakt. 

En effekt av det är att kronan kommer att stärkas till runt fem kronor från dagens drygt nio kronor.

Dollarns historia visar hur valutan kan försvagas i framtiden

Lindahl baserar sitt domedagsscenario på hur det har sett ut historiskt sett. Sedan början av 70-talet, när världens valutor tilläts att flyta fritt mot varandra, har dollarn gått igenom tre perioder som varat i cirka 15 år. Den senaste perioden startade under 2017 och än så länge har det stora fallet för dollarn uteblivit.

Enligt Lindahl har dollarn tidigare fallit i en nästan rak linje under de tre första åren efter att en ny tidsperiod har inletts. Den här gången har det inte blivit så, vilket kan bero på Donald Trumps penningpolitik under 2017.

Lindahls teorier stöds inte av de svenska storbankerna

Dollarkursen ska enligt Lindahl överensstämma med priset som sätts på råvaror och olja, som prissätts i dollar. När priserna stiger tjänar producenterna dollar. Dollarn säljs sedan för att producenterna ska kunna köpa ny utrustning. Det kan göra att dollarn faller mot andra valutor som exempelvis den svenska kronan. Enligt Lindahl finns det inget skäl till att den tidsperioden inte kan upprepas.

Lindahls prognos uppfattas av de svenska storbankerna som kontroversiell. Visserligen tror bankerna i Sverige att dollarn kommer att försvagas mot kronan under de närmaste två åren, men inte lika radikalt som Lindahls prognos visar.