Banker Nyheter

Kontantmängden i samhället har aldrig varit lägre och vi svenskar använder kontanter allt mer sällan. Tydliga tecken på att kontanterna håller på att försvinna helt och hållet ur vårt samhälle finns överallt. Butiker som bara tar kortbetalning blir allt vanligare. Lån (även små lån) betalas i det närmaste aldrig ut i kontanter. Användningen av kontantfria tjänster som swish ökar lavinartat och allt fler betalar räkningar med sina kreditkort. Fördelarna med att använda kreditkort istället för kontanter blir samtidigt allt fler vilket gör det svårare för kritiker att motivera användningen av fysiska betalmedel.

Kreditkorten värdiga efterträdare

Även om kontanterna och kreditkort har funnits och fungerat sida vid sida under en längre tid så ser allt fler kreditkorten som kontanternas efterträdare. Den period vi lever i nu är helt enkelt en övergångsfas mellan de analoga och de digitala betalmedlen. Många ser de fördelar de fördelar som du får när du betalar med kreditkort som ett sätt att få konsumenter att röra sig snabbare mot det kontantlösa samhället.

Fördelar och nackdelar med kontantlöst samhälle

Självklart finns det både fördelar och nackdelar med ett kontantlöst samhälle.

  • Nackdelar – Till nackdelarna hör det faktum att det blir lättare för bedragare att komma åt större summor. Detta då bedragare med tillgång till ett kreditkort har möjligheten att göra köp för betydligt större summor än vad man vanligtvis har i en plånbok. En annan nackdel som främst drabbar mindre handlare är kostnaden för de kortterminaler som krävs för att hantera betal- och kreditkort. Denna kostnad existerar inte med kontanter även om kostnaden för korthantering även den närmar sig noll tack vare tjänster som iZettle och Swish.
  • Fördelar – Bland fördelarna hittar bland annat säkerhets-aspekten. Kontanthantering innebär en enorm rånrisk vid såväl förvaring (banker/bankomater) som vid förflyttning (värdetransporter). Ytterligare en fördel som många kanske inte tänker på är hygien-aspekten då sedlar har upptäckts vara en stor medhjälpare till spridningen av bakterier människor emellan. Inga kontanter – inga bakterier.

Kreditkort kan leda till ökad konsumtion

På grund av de fördelar ett kreditkort innebär, som billigare bensin med bensinkort eller fördelar på resa med ett resekort, så pekar mycket på att ett kontantlöst samhälle kommer öka vår konsumtion. Samtidigt blir det lättare att hålla koll på sin konsumtion när betalningar kan registreras och kategoriseras automatiskt vid köp med betal- eller kreditkort. En ökad konsumtion behöver därför inte vara något negativt utan snarare ett tecken på ökat ekonomisk välmående hos en befolkning som vet vad de lägger sina pengar på.