Vilket Visakort är bäst?

Visa – ofta stiliserat som VISA – är en av världens två största aktörer inom betalnings- och kortlösningar (den andra är Mastercard). De har länge dominerat betalningsbranschen och med ett stort fokus på innovation kan vi lita på att Visa kommer behålla sin plats i toppen under många år framöver.

Men vad är egentligen Visa och hur skiljer sig Visa från en kreditgivare eller en bank? Svaren på det och mycket mer hittar du i denna guide till Visakort. Vi ger även tips på de bäst Visakorten baserat på dina förutsättningar och behov.

Denna sida innehåller annonser

Bästa Visa kreditkorten 2022

Norwegian-kortet

Norwegian-kortet
4.5

Norwegian-kortet

Bank Norwegian kortet är ett riktigt bra kreditkort för resor som även ger dig bonus på alla köp. Det har ingen årsavgift och erbjuder även en räntefri kredit i 45 dagar upp till 150 000 kr.

Årsavgift

0 kr

Högsta kredit

150 000 kr

Ränta

19,99%

Räntefria dagar

45 dagar
Kortfakta & krav

Krav

 • Betalningsanmärkning: EJ OK
 • Folkbokförd i Sverige: Ja, minst 3 år
 • Åldersgräns: 23 år
 • Årsinkomst: 0 kr

Mobila betalningsmetoder

 • Apple Pay
 • Google Pay

Kortfakta

Årsavgift 0 kr
Högsta kredit 150 000 kr
Ränta 19,99%
Effektiv ränta 21,93%
Räntefria dagar 45 dagar
Korttyp VISA
Reseförsäkring Ja
Uttagsavgift Sverige 0 %
Uttag utomlands 0 %
Valutapåslag 1,75 %
Aviavgift 45 kr
Fördelar & nackdelar

Fördelar

 • Ingen årsavgift eller kontantuttagsavgift
 • Bonus på alla köp
 • Upp till 10 % CashPoints på flygbiljetter
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd

Nackdelar

 • Ålderskrav på 23 år
 • Valutaväxlingspåslag på 1,75 % utomlands
Vårt betyg om kortet

Karl Pettersson recenserar

Bank Norwegian är ett väldigt förmånligt kreditkort för resor. 10 % i bonuspoäng när man bokar flygresor är något utöver det vanliga och kortet får ett välförtjänt högt betyg av av oss i vårt senaste test. Jag är själv en användare av norwegians kreditkort och är mycket nöjd.

Lunar Pro

Lunar Pro
3.5

Lunar Pro

Lunar Pro är Sveriges mest exklusiva debetkort. Du erbjuds möjligheten att designa kortet med egen gravyr, reseförsäkring, inget valutapåslag utomlands och 2 extrakort utan avgift.

Årsavgift

1 788 kr

Högsta kredit

0 kr

Ränta

0%

Räntefria dagar

0 dagar
Kortfakta & krav

Krav

 • Betalningsanmärkning: OK
 • Folkbokförd i Sverige: Ja
 • Åldersgräns: 18 år

Mobila betalningsmetoder

 • Apple Pay
 • Google Pay

Kortfakta

Årsavgift 1 788 kr
Högsta kredit 0 kr
Ränta 0%
Effektiv ränta 0%
Räntefria dagar 0 dagar
Korttyp VISA
Reseförsäkring Ja
Uttagsavgift Sverige 0
Uttag utomlands 0
Valutapåslag 0 %
Aviavgift 0 kr
Fördelar & nackdelar

Fördelar

 • Designa ditt eget metallkort med gravyr
 • Försäkring och förmåner som kan liknas med ett kreditkort
 • Sveriges mest exklusiva debetkort

Nackdelar

 • Hög månadsavgift
 • Inga bonusar eller rabatter
Vårt betyg om kortet

Hanna Sjögren recenserar

Lunar Pro är ett väldigt exklusivt debetkort. Reseförsäkringen är bra, slopat valutapåslag och många andra fördelar när det används utomlands. Helt klart ett kort att rekommendera. Dock är månadsavgiften något hög, vilket drar ner betyget.

Marginalen Gold

Marginalen Gold
4.0

Marginalen Gold

Marginalen Gold är ett bra shoppingkort som ger dig bra förmåner och cashback i över 200 butiker. Utöver rabatt så får du även flera omfattande försäkringar med bland annat prisgaranti när du shoppar.

Årsavgift

0 kr Gäller första året, därefter 195 kr/år

Högsta kredit

100 000 kr

Ränta

16,90%

Räntefria dagar

50 dagar
Kortfakta & krav

Krav

 • Betalningsanmärkning: EJ OK
 • Folkbokförd i Sverige: Nej
 • Åldersgräns: 19 år
 • Årsinkomst: 120 000 kr

Mobila betalningsmetoder

 • Apple Pay
 • Google Pay
 • Samsung Pay

Kortfakta

Årsavgift 195 kr
Högsta kredit 100 000 kr
Ränta 16,90%
Effektiv ränta 17,73%
Räntefria dagar 50 dagar
Korttyp Mastercard
Reseförsäkring Ja
Uttagsavgift Sverige 3 %
Uttag utomlands 3 %
Valutapåslag 1,65 %
Aviavgift 25 kr
Fördelar & nackdelar

Fördelar

 • Rabatt i 200 butiker och cashback när du handlar online
 • Reseförsäkring + 8 andra försäkringar
 • Enkelt att delbetala utgifter
 • Låg valutaväxlingsavgift

Nackdelar

 • Inget bonussystem
 • Något hög årsavgift för vad man får
Vårt betyg om kortet

Adam Jarfjord recenserar

Marginalen Gold är ett bra shoppingkort som ger flera bra försäkringar som skydd. Vi anser även att 50 dagars räntefri kredit räcker och positivt är även att åldersgränsen endast är på 19 år. Det som sänker betyget något är årsavgiften.

Vad är ett Visakort?

Ett Visakort är ett kort som ges ut av företaget Visa – en global betalningsjätte med täckning i princip hela världen. Däremot erbjuder Visa inga bank- eller kredittjänster utan är endast ansvarig över själva kortet och infrastrukturen för betalningar som kortet stödjer. Således kan du få ett Visakort från en lång rad olika banker och kreditgivare som, förutom kortet, inte har något gemensamt.

Därför är det också svårt att avgöra vilket som är det bästa Visakortet rent generellt, eftersom olika kort passar olika konsumenter. Vi vill därför uppmana dig att inte stirra dig blint på om ditt kort är Visa eller Mastercard eftersom korten är likvärdiga. Fokusera istället på att hitta ett kreditkort som ger dig bästa förmåner när du använder det som mest; och gärna för en så låg kostnad som möjligt.

Ett Visakort kommer alltid med en rad unika fördelar som du som slutkund får tillgång till oavsett vilken ditt kortutgivare är. Däribland kontaktfria betalningar (blipp), köpskydd och 3-D Secure, men detta pratar vi mer om i sektionen “Fördelar med Visakort” lite längre ner på sidan.

De olika Visakorten

Som sagt är Visa ansvarig för flera olika sorters kort som alla fyller olika funktioner. Det är viktigt att du förstår skillnaderna mellan dessa kort då de påverkar hur du kan dra nytta av ditt kort på bästa sätt.

Visa kreditkort

Ett kreditkort är ett kort med ett kreditutrymme, dvs. ett belopp som du kan använda fritt mot ansvaret att du betalar tillbaka beloppet enligt gällande villkor. Fördelen med att ha kredit är att de kommer med fler fördelar än alla andra sorters kort såsom reseförsäkringar, bonuspoäng, cashbacks och mycket mer.

Det finns idag ett 50-tal kreditgivare på den svenska marknaden – inklusive alla storbanker – och flera av dem, exempelvis Norwegian, erbjuder Visa kreditkort.

Visa bankkort

Ett bankkort är ett “klassiskt” kort som är kopplat till ditt bankkonto, i regel det konto som du får din lön utbetald till. Detta kontot har du fullt ansvar över men till skillnad från ett kreditkort blir du aldrig återbetalningsskyldig för pengarna du spenderar då det är dina egna pengar.

Idag erbjuder bland annat Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank bankkort från Visa.

Visa debetkort

Ett debetkort fungerar lite som en kombination av ett kreditkort och ett vanligt bankkort. Kortet har inget kreditutrymme vilket betyder att du måste fylla på det med pengar själv, fast till skillnad från ett bankkort kommer debetkort ofta med fina förmåner såsom bonuspoäng och/eller reseförsäkring.

En av de ledande utgivarna av debetkort i Sverige idag är Rocker som har inte bara 1 utan 3 olika Visakort.

Visa electron

Visa electron är namnet på det mest grundläggande Visakortet. Detta är framför allt till för barn och andra som inte ska eller behöver full ekonomisk frihet. Det är till exempel svårare att betala för tjänster och produkter online med ett Visa electron och ofta kan det vara problem om man vill använda det utomlands.

Fördelar med att ha ett Visakort

Utöver de förmåner som ditt bank- eller kreditkort erbjuder dig har Visa flertalet funktioner som alla deras kunder får tillgång till.

 • Köpskydd – alla med ett Visakort har ett köpskydd vid onlineköp. Försäkringen täcker dig ifall dina varor inte skulle levereras, om varorna skulle vara skadade, vid konkurs (återförsäljare) och vid de vanligaste typerna av bedrägerier.
 • Verified by Visa – kallas även för 3-D Secure och är Visas säkerhetssystem för onlineköp och framför allt identifiering vid onlineköp. Funktionen är i regel kopplad till ditt mobila bankID och ser till att endast du kan genomföra köp på nätet med ditt kort.
 • Kontaktfria betalningar – Visa var också bland de första i världen att utveckla lösningar för så kallad “blipp-betalning” eller kontaktfri betalning. Denna funktion låter dig betala i fysiska butiker utan att knappa in din pinkod. Istället håller du bara kortet mot en kortterminal så genomförs betalningen (upp till 200 kronor utan pinkod)
 • Bedrägeriskydd – en av de främsta fördelarna med att ha ett Visakort är att det är Visa som ansvarar över säkerheten vid varje transaktion. Och företaget har ett enormt rykte att upprätthålla så de strävar ständigt efter att vara så säkra mot bedrägerier som det bara går.
 • Visa reseförsäkring – alla Visakort har även någon form av reseförsäkring kopplat till sig. Däremot har de flesta banker och kreditgivare i Sverige ännu bättre reseförsäkringar så det är idag ovanligt att man måste vända sig till Visa för att få försäkringspengar kopplad till en resa.

Visa eller Mastercard?

Det finns inget bra svar på den frågan då både Visa och Mastercard är marknadsledande med global täckning. Så istället för att lista ut om du ska ha ett Visa eller Mastercard ska du fokusera på att hitta det kreditkort som passar dig bäst, fördelaktigen med våra lättillgängliga guider.

Vi har skrivit en hel guide om skillnaden mellan Visa och Mastercard för dig som vill veta mer.

Mer om Visa

Företaget Visa grundades i USA år 1958 och det första Visakortet som lanserades av Bank of America men då under namnet Bank Americard. Idag har Visa en så dominerande roll inom betalningar i hela världen att det egentligen bara är ett företag som konkurrerar med dem, nämligen Mastercard.

Visa är börsnoterade på NYSE och ingår i både S&P 100 och S&P 500 vilket innebär att det är ett av USA:s allra största och mest inflytelserika företag.

Har du ett Visakort kan du vara säker på att du genomför säkra och skyddade betalningar var och när som helst. Korten accepteras dessutom världen över så du kan alltid ha med ditt Visakort för att genomföra betalningar och ta ut pengar oavsett var i världen du befinner dig.

Frågor & svar om Vilket Visakort är bäst?

Vad är ett Visakort?

Ett Visakort är ett kort med Visas betalningsinfrastruktur. Visa ger inte själva ut kort utan banker och kreditföretag som vill använda Visa måste sluta ett avtal med företaget för att använda deras betalningssystem.

Visa är tillsammans med Mastercard världsledande när det kommer till bank- och kreditkort.

Kan man spärra Visakort?

Du kan spärra alla dina kort och bör göra det så fort du misstänker att du blivit av med det. Det är däremot inte Visa som spärrar ditt kort utan ansvaret ligger på din bank eller kreditgivare. Om du behöver spärra ett Visakort ska du därför vända dig till dem och inte direkt till Visa.