Trådlös skimming är ett bankkortsbedrägeri som innebär att någon läser av uppgifterna på ditt kontokort genom att stå bredvid dig och läsa av dina kortuppgifter med en scanner. Scannern är enligt säkerhetsexperter enkel att bygga och kan kopiera dina kortuppgifter på ett avstånd på upp till fem centimeter på bara några sekunder.

Denna sida innehåller annonser

vad är skimming

Säkra kreditkort för minskad risk för skimming

Resurs Gold
Resurs Gold
 • 0,5 bonuspoäng per krona på alla köp
 • 6 månaders räntefri delbetalning
 • Få exklusiva rabatter och erbjudanden
 • Erbjuder sparkonto med 0,90 % ränta
4.5 av 5
Läs omdöme
Remember Flex
Remember Flex
 • Ingen årsavgift
 • Rabatt i över 300+ butiker
 • Återbäring även på hotell, flyg- och utlandsresor
 • Prisgaranti, allriskförsäkring och reseförsäkring
5.0 av 5
Läs omdöme
Bank Norwegian-kortet
Bank Norwegian-kortet
 • Ingen årsavgift eller kontantuttagsavgift
 • Bonus på alla köp
 • Upp till 10 % CashPoints på flygbiljetter
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
5.0 av 5
Läs omdöme
Marginalen Traveller
Marginalen Traveller
 • Bonus på resor, hotell & evenemang
 • Omfattande reseförsäkring
 • Fri årsavgift första året
4.0 av 5
Läs omdöme

Mer om skimming

Det finns även betydligt kraftfullare scanners som har antenner som kan kopiera bank- och kreditkort på upp till åtta till tio meter. Tjuven som stjäl dina kortuppgifter lägger sedan in informationen i ett falskt kort för att senare kunna ta ut pengar eller göra ett eller flera köp. Vanligast är att tjuven gör köp på internet, betalar för hotellövernattningar och hyrbilar eller bokar resor.

Det här gäller bara kort som har kontaktlös betalning där du inte behöver knappa in din pinkod. Skulle personen dessutom få tillgång till din pinkod kan han eller hon tömma kontot genom att göra många kontouttag. Skimming är dock vanligare utomlands än vad det är i Sverige. 

Hur skyddar jag mig mot skimming?

Du kan skydda dig mot skimming på olika sätt. Det sägs att metall kan skydda mot signaler som skickas från bedragarna. Om du inte har en plånbok eller en korthållare som är gjord i metall kan du köpa ett bank- och kreditkortsskydd även kallad skimningsskydd.

Tips! Lämna aldrig ditt kort utan tillsyn och förvara aldrig ditt kort och din kod på samma ställe. Skydda alltid din kod och dölj fingrarna när du slår in den. Lämna aldrig in ditt kort i en bar utan be att få tillbaka kortet på en gång efter att du har betalat. 

Hur fungerar ett bank- och kreditkortsskydd?

Ett bank- och kreditkortsskydd innehåller en störsändare som stör signalerna när någon i din närhet försöker läsa av ditt kort med hjälp av en scanner. Bank- och kreditkortsskydd gör det omöjligt för tjuvar att stjäla dina kortuppgifter trådlöst. Skimningskyddet stör signalerna från bedragarna när de försöker läsa av ditt kort på distans.

Det finns olika fabrikat av kort- och betalskydd i varierande prisklasser men alla fungerar i stort sett på samma sätt och skyddar alla kort som du har i plånboken. Skimmingsskyddet är tunt och ser ut som ett vanligt bankkort som är 1,5 mm tunt. Det är bara de nya kontaktlösa betalkorten som har en Wifi-symbol på framsidan av kortet som hittills har blivit utsatta för skimning genom scanning.

När behövs ett bank- och kreditkortsskydd?

Om du är orolig för att bli utsatt för skimming kan det vara bra att skaffa ett bank- och kreditkortsskydd. Det minskar framför allt din oro och stress, och du kan känna dig lugnare när du vistas i större folkmassor.

Tips! Om du ska åka utomlands på semester är det bättre att använda sig av ett vanligt betalkort. Undvik stora summor. Det är bättre att du fyller på ditt konto med lite pengar i taget.

Vad gör jag om jag har blivit utsatt för skimming?

Om du misstänker att du har blivit utsatt för skimming ska du spärra ditt kort så fort som möjligt genom att kontakta banken, så att tjuven inte längre kan använda ditt kort. Glöm inte att göra en polisanmälan.