Finns det kreditkort utan ränta?

Nej det finns inga kreditkort som inte tar ut ränta. Däremot är det inte säkert att du måste betala ränta bara för att du har ett kreditkort.

I princip alla kreditkort erbjuder en räntefri period. Om du betalar din skuld inom den räntefria perioden utgår ingen ränta utan du betalar endast den summan du har handlat för. 

Denna sida innehåller annonser

Kreditkort med låg ränta är att föredra

Räntan på kreditkorten varierar väldigt mycket beroende på vilket kort du har. Vissa kreditkort har väldigt låg ränta medan andra har väldigt hög ränta. 

Om du handlar mycket är det bra att välja ett kreditkort med låg ränta för att det i längden inte ska bli för dyrt. I princip alla kreditkort erbjuder en räntefri period som varierar mellan 30 till 60 dagar, vilket betyder att du inte betalar någon ränta på din skuld under den perioden.

Genom att välja ett kreditkort med låg ränta blir det inte lika dyrt om du inte kan betala tillbaka din skuld inom den räntefria perioden.

Räntefria dagar

De bästa kreditkorten idag har räntefria dagar där man slipper betala ränta. Du kan alltså köpa något på ditt kreditkort idag och så länge du betalar tillbaka beloppet inom den angivna perioden, så undviker du räntan helt. Räntefria perioder kan vara allt från ett par dagar upp till 2+ månader.

Till exempel har det bästa kreditkortet just nu – Remember Flex – 56 räntefria dagar och nummer 2 i vår topplista – Komplett Bank Mastercard – erbjuder 50 räntefria dagar.

Resurs Gold
Resurs Gold
 • 0,5 bonuspoäng per krona på alla köp
 • Få exklusiva rabatter och erbjudanden
 • Erbjuder sparkonto med 0,90 % ränta
4.0 av 5
Läs omdöme
Komplett Bank Mastercard
Komplett Bank Mastercard
 • Bonus på alla köp
 • Reseförsäkring, köpskydd och ID-skydd
 • Ingen årsavgift eller avgift för uttag
4.5 av 5
Läs omdöme
Ikano Kort
Ikano Kort
 • Upp till 20 % rabatt i utvald bransch varje månad
 • 1 % drivsmedelsrabatt när du tankar
 • Reseförsäkring ingår om du betalar med kortet
3.0 av 5
Läs omdöme
Remember Flex
Remember Flex
 • Rabatt i över 300 butiker
 • Prisgaranti, allriskförsäkring och reseförsäkring
 • Ingen årsavgift
5.0 av 5
Läs omdöme

Undvik kreditkort med hög ränta

Om du bara vill använda dig av ditt kreditkort när du handlar ska du försöka undvika kreditkort med hög ränta. Om du missar att betala din kreditkortsskuld i tid kan det bli mycket dyrt om du har ett kreditkort med hög ränta.

Förutom att du måste betala ränta på din skuld kan kreditkortsföretaget även kräva en påminnelseavgift. Försök därför att betala av din skuld i tid.

Om din kreditkortsskuld ligger och släpar och du bara betalar det lägsta beloppet som går att betala kan du behöva betala sammansatt ränta. Sammansatt ränta betyder att du måste betala ränta på tidigare månaders räntekostnad, och det kan bli väldigt dyrt även om du har ett kreditkort med låg ränta.

Tips! Håll koll på dina kostnader och betala alltid din skuld i tid för att undvika höga räntor och tilläggsavgifter.

Vilka fördelar finns det med att betala dyra köp med ett kreditkort?

Fördelarna med ett kreditkort är att du får alla köp samlade på en och samma faktura och att du kan delbetala din skuld. Om du handlar en vara för en större summa som du väljer att betala med ditt kreditkort i stället för att lägga upp en ny betalning i butiken görs det ingen kreditupplysning på dig.

Betalar du med ett kreditkort kan du också välja om du vill dela upp den större summan och delbetala beloppet.

Vilka avgifter finns det på ett kreditkort?

När du jämför kreditkort ska du titta på den effektiva räntan, som är den totala kostnaden för din skuld. I den effektiva räntan är alla kostnader för kortet inräknade. Det finns även avgifter som du behöver ta hänsyn till. Du kan enkelt räkna ut vad räntan kommer att kosta dig per månad.

Exempel: Om din skuld i mars är 10 000 kronor och räntan är 12,75 procent blir räntekostnaden 106,25 kronor. Skuld x ränta / 12 månader = räntekostnad per månad. Om du betalar av skulden så att den i april bara är 9 000 kronor blir räntekostnaden i april 95,63 kronor.

Många kreditkort tar ut en årsavgift och aviavgift. Årsavgiften varierar mellan olika kort, men de allra flesta kreditkorten har en årsavgift som är mellan 200 och 500 kronor.

Aviavgiften varierar från kort till kort och det kan bli många extra kronor på ett år. För att undvika aviavgiften kan du välja e-faktura. Dock finns det en del kredikort som tar ut en avgift även för e-faktura.

Förutom ränta tillkommer det andra kostnader beroende på hur du använder kortet. De allra flesta kreditkort tar ut en avgift för kontantuttag både i Sverige och utomlands. Dessutom tillkommer ett valutapåslag när du handlar med kortet utomlands. 

Tänk på! Att ha flera kreditkort påverkar kreditvärdigheten. Om du har ett kreditkort som du inte använder ska du säga upp det.

Debetkort saknar kredit och är därför räntefria

P.F.C Kort
P.F.C Kort
 • Ett av Sveriges bästa debetkort
 • Styr hela din ekonomi från en app
 • Ansök om PFC med betalningsanmärkning
3.0 av 5
Läs omdöme
Lunar Standard
Lunar Standard
 • Kostnadsfritt debetkort för vardagliga utgifter
 • Ansök även med betalningsanmärkning
 • Anslut dig till 400 000 nöjda kunder i Norden
3.5 av 5
Läs omdöme
Ekonomi & Finans
Ekonomi & Finans Matyas Dios info@kreditkort.nu