Vad är skillnaden mellan Visa och Mastercard?

Visa och Mastercard är två olika betalningssystem. Du som konsument märker inte någon skillnad på vilket av betalsystemen ditt kort har.

Visa och Mastercard accepteras av de allra flesta butiker och restauranger. Oavsett om du har ett Visa eller ett Mastercard har du samma skydd genom svensk lag. Fördelen med kreditkort är att du som konsument är skyddad genom konsumentkreditlagen. 

De fördelar du får med kortet i form av försäkringar, reseförsäkringar och andra förmåner skiljer sig åt men inte på grund av att det är ett Visa-kort eller Mastercard utan på grund av vilken kortutgivare du har valt.

Tänk på! Lämna aldrig ut dina dina kortuppgifter eller koder via e-post, på telefon eller på sociala medier, och förvara kortet säkert för att minska risken att utsättas för bedrägeri.

Det enda som Mastercardkorten har gemensamt oavsett kortutgivare är ett förmånsprogram som heter Priceless Cities. Där kan du som Mastercard-användare hitta unika erbjudanden på upplevelser världen över, något som inte Visa har. 

Vad är Visa?

Visa är ett av världens största betalnings- och kreditkortsvarumärke som ägs av Visa International Service Association Visa och finns i över 200 länder över hela världen. Visa är en börsnoterad organisation och består av över 21 000 finansiella institutioner. 

Det allra första Visakortet gavs ut 1958 av Bank of America. Kortet hette då Bank Americard och var det första kortet att ingå i konsumentkreditkortsprogrammet för medelklasskonsumenter. Namnet Visa registrerades inte förrän 1970 och det var först 1976 som Bank AmeriCard bytte namn till Visa. Visa ger inte själva ut några kort. 

Vad är Mastercard?

Mastercard är precis som Visa ett av världens största betalnings- och kreditkortsvarumärken. Det som en gång började med en liten grupp bankirer är idag en enorm organisation som äger varumärkena Mastercard och Maestro.

Från 1960 till 1966 fanns det bara tio olika kreditkort i USA. Bank Americard lyckades behålla den marknaden till 1966 då Mastercard bildades. 

Tips! Om du har förlorat ditt kort eller misstänker att någon använder dina kortuppgifter ska du spärra kortet omedelbart.

Mastercard hette från början 1966 Interbank men bytte sedan namn till Master Charge 1669. Från 1966 till 1968 lanserades inte mindre än 440 kort. År 1979 ändrades Master Charge till Mastercard. 

Mastercard accepteras i dag nästan överallt i världen av miljoner restauranger, butiker, hotell, biluthyrare, med mera.

Vad är Verified by Visa och Mastercard Securecode?

Verified by Visa och Masercard Securecode är en kostnadsfri säkerhetstjänst. Tjänsten innebär att du använder mobilt bank-id, eller ett lösenord och sms för att bekräfta dina köp på internet. Det är egentligen samma tjänst, men för Visa heter det Verified by Visa och för Mastercard heter det Mastercard Securecode.

Ekonomi & Finans
Ekonomi & Finans Matyas Dios info@kreditkort.nu