Vad är skillnaden mellan bankkort, betalkort och kreditkort?

Det finns flera skillnader mellan bankkort, betalkort och kreditkort. Alla korttyperna kan användas för att handla i butik eller på internet. Alla kort är anslutna till Visa eller Mastercard.

Med ett bankkort dras pengarna från ditt bankkonto direkt när du gör ett inköp, och med ett betalkort eller kreditkort får du en faktura på alla inköp. Fakturan du får när du har handlat med ditt betalkort måste betalas innan förfallodatum. Det går alltså inte att skjuta upp betalningen eller delbetala fakturan.

Med ett kreditkort kan du däremot välja om du vill betala hela summan eller om du vill delbetala din skuld. Förutom det finns det många fler skillnader mellan kreditkort, betalkort och bankkort när det gäller förmåner och rabatter.

Vad är ett bankkort?

Ett bankkort är ett kort som är kopplat till ditt personkonto. Ett bankkort kallas också för kontokort eller debetkort och ges oftast ut av en bank. När du handlar med ditt bankkort dras pengarna för ditt inköp på en gång från ditt bankkonto.

Den största fördelen med ett bankkort är att du bara kan shoppa för de pengar som finns på ditt konto. Det betyder också att du måste hålla koll på hur mycket pengar du faktiskt har på kontot.

Du kan ansöka om ett bankkort även om du inte har fyllt 18 år, och du behöver inte ha en fast inkomst för att bli beviljad ett bankkort. Den främsta skillnaden mellan ett bankkort och ett kreditkort är att bankkortet saknar kredit och att det är inte kopplat till något bonussystem. 

Fördelar och nackdelar med bankkort

+ Bankkortet är kopplat till ditt konto och alla inköp dras direkt från ditt konto.

+ Det utgår ingen ränta eller andra avgifter när du använder kortet.

+ Du behöver inte ha en fast inkomst för att bli beviljad ett bankkort.

– Du måste hålla koll på hur mycket pengar som finns på ditt konto.

– När pengarna är slut går det inte att använda kortet alls.

– Kortet ger inga förmåner som bonussystem eller rabatter.

Vad är ett betalkort?

Ett betalkort fungerar nästan som ett kreditkort. Alla inköp som du gör med ditt betalkort läggs på en faktura. När fakturan förfaller måste du betala hela beloppet.

Skillnaden mellan betalkort och kreditkort är att du med betalkort inte kan skjuta upp din skuld eller delar av din skuld till nästa månad, vilket du kan göra med ett kreditkort. Ett betalkort har ingen kreditgräns, vilket betyder att du kan handla för hur stora summor som helst.

Tänk på att det du måste kunna betala det du har köpt vid fakturans förfallodatum. Om du inte betalar din faktura i tid utgår det oftast flera andra avgifter som dröjsmålsränta och påminnelseavgift. Ett betalkort har inte lika många förmåner som ett kreditkort.

Fördelar och nackdelar med betalkort

+ Alla köp samlas på en och samma faktura.

+ Det finns ingen kreditgräns.

– Det har inte lika många förmåner som ett kreditkort.

– Du har inte lika flexibel återbetalning som med ett kreditkort.

– Du riskerar att göra inköp som du inte kan betala.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett bankkort med en kredit. När du handlar med ett kreditkort dras det inga pengar från ditt konto som det gör när du handlar med ett vanligt bankkort. I stället kan du välja om du vill betala dina köp genom en månatlig faktura eller om du vill delbetala beloppet.

Om du väljer att betala hela beloppet på en gång kostar det inget extra. Om du däremot vill dela upp betalningen i mindre betalningar får du betala ränta på den kredit som du har använt. Det gör att det du har handlat blir mycket dyrare, eftersom det oftast är väldigt hög ränta på den kredit du handlat för. 

Tänk på! Skaffa inte för många kreditkort. Det kan påverka din kreditvärdighet.

På ett kreditkort finns det alltid en övre kreditgräns, vilket betyder att du inte kan handla för hur stora summor som helst. Kreditgränsen skiljer sig från kort till kort och kan variera från 50 000 kronor upp till 1 500 000 kronor.

Vanligtvis ligger kreditgränsen runt 100 000 kronor. Det är endast några få premiumkort som erbjuder en kreditgräns över 500 000 kronor.

Kreditkort har oftast ett bonussystem

Ett kreditkort är oftast kopplat till någon form av bonussystem där du får bonuspoäng på dina inköp. Bonuspoängen kan du använda på olika sätt. Hos en del kortutgivare kan du bland annat använda bonuspoängen till att göra inköp, omvandla poängen till resor eller fonder.

Hur bonussytemen är utformade skiljer sig från kort till kort. Dessutom brukar de flesta kreditkort erbjuda rabatter i egen butik eller hos samarbetspartners. De bonusar och rabatter du får när du använder ett kreditkort betalar igen sig flera gånger om.

Fördelar och nackdelar med kreditkort

+ Alla inköp samlas på en kreditkortsfaktura.

+ De har ett flexibelt återbetalningssystem och möjlighet att delbetala kreditkortsskulden.

+ Du får tillgång till bonussystem, rabatter och erbjudanden.

+ Du kan teckna tilläggsförsäkringar.

– Du måste betala räntekostnader om du inte betalar din skuld inom den räntefria perioden.

– Du riskerar att handla för mer än du kan betala inom rimlig tid, vilket kan göra att en vara blir dyr i slutändan.

Ekonomi & Finans
Ekonomi & Finans Matyas Dios info@kreditkort.nu