Ett extrakort är ett betal-, bank- eller kreditkort som är kopplat till samma konto som ett huvudkort. Med ett extrakort kan flera personer i familjen handla från samma konto, också kallat ett gemensamt konto.

Alla inköp som görs med extrakortet hamnar på samma faktura som huvudkortet. Om kortet har ett bonussystem kopplat till sig kan kortinnehavaren och innehavaren av extrakortet lättare samla bonus tillsammans.

extrakort

Denna sida innehåller annonser

Kan vem som helst ansöka om ett extrakort?

I princip alla kan ansöka om ett kreditkort med extrakort. Det kan skilja lite i kraven på vem som får söka beroende på kortutgivaren.

Det vanligaste är att alla över 18 år kan ansöka om ett extrakort. Det är huvudkortsinnehavaren som ansöker om kortet tillsammans med personen som ska ha extrakortet.

Vem är ansvarig för extrakortet?

Hos en del kortutgivare är det huvudkortsinnehavaren som är ansvarig för att skulden betalas i tid och att extrakortet inte missbrukas. Hos andra kortutgivare är alla kortinnehavare ansvariga för att skulden betalas i tid, inte bara huvudkortsinnehavaren.

Kreditgivaren kan välja vilken av kortinnehavarna som ska betala skulden eftersom kortinnehavarna har ett solidariskt betalningsansvar.

Tips! Tips! Om ni är flera kortinnehavare kan ni tjäna ihop bonuspoäng snabbare, som ni sedan kan köpa resor, hotellövernattningar eller andra varor och produkter för. 

Vad kostar ett extrakort?

Det är kortutgivaren som bestämmer vad extrakortet kostar. Vissa extrakort kostar inget alls utan är en kortförmån, medan andra kreditkortsutgivare tar ut en kostnad för extrakortet. Kostnaden för extrakortet är alltid lägre än årsavgiften på huvudkortet.

Vilka fördelar finns det med ett extrakort?

Det finns flera fördelar med att ha ett extrakort. En fördel är att du får alla köp samlade på en och samma faktura, vilket skapar en bra överblick över månadens inköp. Men det finns även flera andra fördelar.

Om kortet är kopplat till ett speciellt bonusprogram samlas all bonus på ett och samma konto. Med ett extrakort går det också snabbare att komma upp i bonus. Många kreditkort har ett bonussystem som gör att du får poäng på alla dina inköp. Poängen kan variera beroende på vilket bonussystem som ditt kort är kopplat till. Poängen kan du sedan lösa in i butik.