En kreditupplysning är en granskning av din betalningsförmåga. När du köper en vara på avbetalning eller ansöker om en kredit eller ett lån, görs det oftast en kreditupplysning på dig för att företaget eller långivaren ska kunna bedöma din betalningsförmåga. 

kreditupplysning

Mer om kreditupplysning

En kreditupplysning fokuserar främst på dina ekonomiska förhållanden, men ett företag kan även vilja ha svar på andra uppgifter, som till exempel hur gammal du är och om du är gift.

Kreditupplysningen behöver inte bara innehålla fakta, utan den kan även innehålla råd och omdömen. Om du har en skuld hos Kronofogden står det också med i kreditupplysningen.

Skillnaden mellan mikroupplysning och personupplysning

Det finns två olika kreditupplysningar för privatpersoner. Den ena kallas för personupplysning och den andra för mikroupplysning.

En mikroupplysning är en enklare och lite mindre variant av en kreditupplysning, som inte registreras. Den påverkar inte heller din kreditvärdighet om det skulle göras flera personupplysningar på dig under en kort period. En mikroupplysning kan göras vid fakturaköp eller när du till exempel köper en mobiltelefon med en avbetalningsplan på 24 månader.

En personupplysning innehåller mer omfattande information än en mikroupplysning. När det görs en personupplysning på dig registreras den och kan därmed påverka din kreditvärdighet, speciellt om det skulle göras många personupplysningar på dig under en kortare tid. 

I en mikroupplysning finns information som

I en personupplysning finns information som

  • namn och adress
  • betalningsanmärkningar
  • skuldsaldo hos Kronofogden
  • inkomstuppgifter två år tillbaka
  • äktenskapsförord
  • fastighetsinnehav
  • aktiva krediter 
  • kreditförfrågningar. 

Varför görs det en kreditupplysning?

Varför görs det en kreditupplysning

En kreditupplysning görs för att se om du är kreditvärdig. När du köper en vara kan företaget göra en mindre upplysning. Om du däremot ska ansöka om ett lån vill låntagaren göra en personupplysning för att försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet, och att du klarar av att betala ränta och eventuell amortering.

Om kreditupplysningen skulle visa att du har skulder som är obetalda är sannolikheten stor att du inte kommer bli att beviljad någon större kredit eller något större lån. Därför kan du exempelvis inte:

Får vem som helst göra en kreditupplysning?

Nej, vem som helst får inte göra en kreditupplysning. Företag som bedriver kreditupplysningsverksamhet måste ha tillstånd från Datainspektionen.

Alla långivare och banker måste göra en kreditprövning på dig som privatperson innan de kan bevilja det lån som du har ansökt om. Det finns reglerat i både lagen om bank- och finansieringsrörelse samt konsumentkreditlagen. 

Tips! Eftersom flera kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet är mikroupplysningar att föredra, så undvik personupplysningar om du kan.

Kan flera kreditupplysningar påverka en persons kreditvärdighet?

Ja, din kreditvärdighet kan påverkas om det görs många kreditupplysningar på dig. Om det görs många kreditupplysningar på dig kan det betyda att du ofta handlar på kredit eller att du har tagit flera lån, vilket gör att många kreditgivare eller långivare kan neka dig kredit eller lån.

Varje gång det registreras en kreditupplysning på dig sänks ditt kreditbetyg hos Upplysningscentralen, UC. Det gör att din kreditvärdighet minskar i anseende hos långivarna. En kreditupplysning finns registrerad i 12 månader.

Går det att se hur många kreditupplysningar som har gjorts på en person?

Ja, det går. På min UC kan du hämta en kreditupplysning på dig själv till en engångskostnad. Där kan du se hur många och vilka som har gjort en kreditupplysning på dig. Där kan du även se om det finns några betalningsanmärkningar, skuldsaldo och de senaste kreditfrågorna som ställts.

Om du beställer en kreditupplysning på dig själv påverkar det inte ditt kreditbetyg, eftersom inget kommer att registreras hos UC. Det här är ett bra sätt att få en överblick över din privatekonomi.

Vilka krediter och lån finns med i min kreditupplysning?

Information om dina krediter och lån lämnas av kreditgivare som ingår i samarbetet med UC. Det är bara kreditgivare som ingår i det samarbete som sköts av UC som får ta del av informationen.

De krediter som syns i en kreditupplysning är kortkrediter, avbetalningskrediter, blancolån och bolån. Men det är endast de krediter som kreditgivarna rapporterar in uppgifter om som syns i din kreditupplysning. UC redogör för antalet beviljade krediter, antalet nyttjade krediter och vilka som är kreditgivare. 

Tips! Sköt din ekonomi och betala dina räkningar i tid så slipper du oroa dig för betalningsanmärkningar den dagen du ansöker om kredit eller lån.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är ett tecken på att en person har misskött sin ekonomi och inte betalat sin skuld eller räkning i tid. Betalningsanmärkningar sätts av olika kreditupplysningsföretag och baseras på den information som de får från Kronofogden. 

Hur länge finns betalningsanmärkningen registrerad?

En betalningsanmärkning på en privatperson finns vanligtvis kvar i tre år från det att betalningsanmärkningen kom till. Men hos en del kreditupplysningsföretag kan betalningsanmärkningen försvinna den första varje månad.