Vad är en kontokredit?

En kontokredit är en kredit som är kopplad till ditt privatkonto. En kontokredit fungerar ungefär som ett tillfälligt lån, eller lite som en kombination av ett kreditkort och ett lån. När pengarna på ditt konto tar slut träder kontokrediten in. Krediten betalas igen när du sätter in pengar på ditt konto. En kontokredit tecknas vanligtvis årsvis och förlängs automatiskt.

Denna sida innehåller annonser

Hur ansöker jag om en kontokredit?

Enklaste sättet att ansöka om en kontokredit är att kontakta din egna bank. Ansökan är oftast en ren formalitet och fungerar på i princip samma sätt som när du ansöker om snabblån eller sms-lån. Om du har ett fast arbete är det vanligtvis inga problem att få en kontokredit. Du kan även få en kontokredit till ett konto som du delar med någon annan. 

Du behöver bara ansöka om en kontokredit en gång. Sedan finns krediten där och du kan använda pengarna när du behöver dem, förslagsvis för större, oväntade utgifter eller investering i en ny bil, utbildning eller liknande.

Kreditkort – ett alternativ till kontokredit

Remember Flex
Remember Flex
 • Ingen årsavgift
 • Rabatt i över 300+ butiker
 • Återbäring även på hotell, flyg- och utlandsresor
 • Prisgaranti, allriskförsäkring och reseförsäkring
5.0 av 5
Läs omdöme
Resurs Gold
Resurs Gold
 • 0,5 bonuspoäng per krona på alla köp
 • 6 månaders räntefri delbetalning
 • Få exklusiva rabatter och erbjudanden
 • Erbjuder sparkonto med 0,90 % ränta
4.5 av 5
Läs omdöme
Marginalen Gold
Marginalen Gold
 • Rabatt i 200 butiker och cashback när du handlar online
 • Reseförsäkring + 8 andra försäkringar
 • Enkelt att delbetala utgifter
 • Låg valutaväxlingsavgift
4.0 av 5
Läs omdöme

Kontokredit – hur fungerar återbetalningen?

När du ska betala tillbaka krediten som du har använt kan du själv välja hur stort belopp du vill betala in. Det finns dock en lägsta månadsinbetalning.

Så fort du har betalat tillbaka delar av din kredit kan du använda krediten igen. Hos vissa banker återbetalas krediten automatiskt när du får in pengar på kontot igen. Även årsavgift och ränta dras automatiskt från ditt konto. 

Måste jag betala ränta på kontokrediten?

Ja, så fort du använder din kontokredit får du betala ränta på det beloppet som du använder. Hur hög räntan är varierar beroende på hos vilken långivare du har fått din kontokredit beviljad.

Därmed är kontokrediter associerade med samma risker som ett kreditkort och din uppgift är således att hitta en kontokredit eller ett kreditkort med så låg ränta som möjligt. Samtidigt ska du inte ansöka om en kontokredit (eller ett kreditkort för den delen) om du inte är övertygad om dina möjligheter att betala tillbaka beloppet.

Finns det några övriga avgifter för kontokrediten?

Det är oftast helt avgiftsfritt att ta ut och föra över pengar från din kontokredit. Det finns dock låneföretag som kan ta ut både en aviavgift och en uttagsavgift.

Om du skaffar en kontokredit i syfte att ha en reservbuffert om du skulle råka ut för en oförutsedd händelse kan det vara bra att välja en kredit som inte har någon uppläggningsavgift eller månadsavgift.

Även om du skulle välja en kredit med mycket låg ränta och där det tillkommer kostnader som till exempel en uppläggningsavgift kan den krediten vara billigare. Välj därför kontokredit med omsorg och utifrån hur du tänker använda den.

Tänk på! Om du har många krediter kopplade till dig kan det ses som något negativt när du ansöker om till exempel ett bolån, även om du inte använder krediten. Ansök därför inte om kontokredit eller andra lån i onödan.

Fördelar med en kontokredit

Det finns flera fördelar med en kontokredit. Med en kontokredit har du alltid en buffert för oförutsedda utgifter.Kontokrediten är också ett bra alternativ för dig som behöver tillgång till lite mer pengar under en kortare period. Du betalar bara ränta för de pengar du har använt, och räntan kan vara lägre än räntan på ett kreditkort.

Den största fördelen med en kontokredit är att du kan föra över pengar till ditt bankkonto när du vill. Det gör det enkelt att dryga ut kassan om det skulle fattas pengar. Återbetalningen av den kredit som du har använt är väldigt flexibel i förhållande till vanliga lån.

Det vanligaste är att det i kreditvillkoren finns specificerat hur stort minimibelopp du måste betala tillbaka. Minimibeloppet kan motsvara en procentsats av skulden, en procentsats av din totala kredit eller anges som ett fast minimibelopp.

En kontokredit är oftast ett billigare alternativ till sms-lån eller snabblån. Det finns flera kreditgivare som kan godkänna en kontokredit utan att göra en kreditupplysning hos UC.

Nackdelar med en kontokredit

En av de främsta nackdelarna med en kontokredit är att man kan bli sugen på att spendera pengar på saker man inte behöver och på så sätt skapa onödiga utgifter. Därför ska man, som alltid, endast ansöka om en kontokredit om man verkligen behöver den eller vet att man kan hålla den undan till den dagen man behöver den.

På vissa sätt kan en kontokredit också vara lite mer komplicerad att använda än exempelvis ett kreditkort. Och givetvis får man inga av alla de fantastiska förmåner som kreditkort erbjuder.