Vad är en kontokredit?

En kontokredit är en kredit som är kopplad till ditt privatkonto. En kontokredit fungerar ungefär som ett tillfälligt lån, eller lite som en kombination av ett kreditkort och ett lån. När pengarna på ditt konto tar slut träder kontokrediten in. Krediten betalas igen när du sätter in pengar på ditt konto. En kontokredit tecknas vanligtvis årsvis och förlängs automatiskt.

Hur ansöker jag om en kontokredit?

Enklaste sättet att ansöka om en kontokredit är att kontakta din egna bank. Ansökan är oftast en ren formalitet och fungerar på i princip samma sätt som när du ansöker om snabblån eller sms-lån. Om du har ett fast arbete är det vanligtvis inga problem att få en kontokredit. Du kan även få en kontokredit till ett konto som du delar med någon annan. 

Du behöver bara ansöka om en kontokredit en gång. Sedan finns krediten där och du kan använda pengarna när du behöver dem. 

Tips! Minkreditkoll.se kan du snabbt & kostnadsfritt se din kreditvärdighet!

Återbetalning av kontokredit

När du ska betala tillbaka krediten som du har använt kan du själv välja hur stort belopp du vill betala in. Det finns dock en lägsta månadsinbetalning.

Så fort du har betalat tillbaka delar av din kredit kan du använda krediten igen. Hos vissa banker återbetalas krediten automatiskt när du får in pengar på kontot igen. Även årsavgift och ränta dras automatiskt från ditt konto. 

Måste jag betala ränta på kontokrediten?

Ja, så fort du använder din kontokredit får du betala ränta på det beloppet som du använder. Hur hög räntan är varierar beroende på hos vilken långivare du har fått din kontokredit beviljad.

Finns det några övriga avgifter för kontokrediten?

Det är oftast helt avgiftsfritt att ta ut och föra över pengar från din kontokredit. Det finns dock låneföretag som kan ta ut både en aviavgift och en uttagsavgift.

Om du skaffar en kontokredit i syfte att ha en reservbuffert om du skulle råka ut för en oförutsedd händelse kan det vara bra att välja en kredit som inte har någon uppläggningsavgift eller månadsavgift.

Även om du skulle välja en kredit med mycket låg ränta och där det tillkommer kostnader som till exempel en uppläggningsavgift kan den krediten vara billigare. Välj därför kontokredit med omsorg och utifrån hur du tänker använda den.

Tänk på! Om du har många krediter kopplade till dig kan det ses som något negativt när du ansöker om till exempel ett bolån, även om du inte använder krediten.

Fördelar med en kontokredit

Det finns flera fördelar med en kontokredit. Med en kontokredit har du alltid en buffert för oförutsedda utgifter.Kontokrediten är också ett bra alternativ för dig som behöver tillgång till lite mer pengar under en kortare period. Du betalar bara ränta för de pengar du har använt, och räntan kan vara lägre än räntan på ett kreditkort.

Den största fördelen med en kontokredit är att du kan föra över pengar till ditt bankkonto när du vill. Det gör det enkelt att dryga ut kassan om det skulle fattas pengar. Återbetalningen av den kredit som du har använt är väldigt flexibel i förhållande till vanliga lån.

Det vanligaste är att det i kreditvillkoren finns specificerat hur stort minimibelopp du måste betala tillbaka. Minimibeloppet kan motsvara en procentsats av skulden, en procentsats av din totala kredit eller anges som ett fast minimibelopp.

En kontokredit är oftast ett billigare alternativ till sms-lån eller snabblån. Det finns flera kreditgivare som kan godkänna en kontokredit utan att göra en kreditupplysning hos UC.

Ekonomi & Finans
Ekonomi & Finans Matyas Dios info@kreditkort.nu