Ja, du kan göra en överföring från ditt kreditkort till ett bankkonto med de allra flesta kreditkort. Att göra en överföring från ett kreditkort till ett bankkonto kallas för saldoöverföring.

Hur du gör en saldoöverföring från kreditkort till ett bankkort samt kostnaden varierar ganska kraftigt.

Saldoöverforing
Innehåll

Så fungerar en saldoöverföring

Att föra över pengar från kreditkort till ett vanligt bankkort är ganska enkelt så länge ditt kreditkort har stöd för det. Du loggar helt enkelt in på ditt kreditkonto och gör en överföring på samma sätt som när du för över pengar mellan två bankkonton.

Pengarna hamnar sedan på bankkontot i enlighet med den mottagande bankens bryttider – oftast inom 24 timmar.

Däremot är det inte alla kreditkort som stödjer denna typen av transaktioner, och i många fall räknas transaktionen som ett kontantuttag vilket betyder att det tillkommer avgifter. Men mer om det strax.

Hur gör jag en överföring från mitt kreditkort till mitt bankkonto?

Hur du för över pengar från ditt kreditkort till ditt bankkonto beror på vilket kreditkort du har.

Om ditt kreditkort är utfärdat av en bank kan du göra överföringen direkt på din banks hemsida under ”Mina sidor”. Om du har ett kreditkort som inte är utfärdat av en bank är det vanligt att kreditkortsutgivaren använder sig av en extern betaltjänst som till exempel Betalo.

För att använda appen registrerar du ett konto, loggar in, väljer vilket kort du ska göra en saldoöverföring ifrån och sedan till vilket konto som pengarna ska skickas till. Om du vill skicka med ett meddelande gör du det innan du slutför överföringen.

Och så enkelt är det. Vare sig du ska överföra pengar direkt från krediten eller via tredje part så är processen enkel och snarlik överföringar mellan vanliga bankkonton.

För- och nackdelar med saldoöverföring

Fördelar

  • Skicka pengar från kreditkort till bankkonto kopplat till Swish
  • Fyll på bankkontot för att göra direktbetalning till ett annat konto
  • Gör en saldoöverföring till ett konto med dina autogiron

Nackdelar

  • Kreditgivare tar ofta ut en uttagsavgift på ett par procent för saldoöverföring
  • Oftast har du inte möjlighet att överföra mindre än 500 kr åt gången

Hur stort belopp kan jag föra över från kreditkort?

Hur stort belopp du kan föra över från ditt kreditkort varierar beroende på vilket kreditkort du har och hur dina villkor ser ut.

Minsta belopp att föra över är vanligtvis 500 kronor. Högsta belopp att föra över varierar mellan olika kreditkort och banker, men i regel kan du föra över ett par hundratusen under en 7 dagars period.

Tänk dock på att stora överföringar kan behöva deklareras och i vissa fall kommer din bank kräva att du redogör vad pengarna ska användas till.

Tänk på! För inte över hela ditt kreditbelopp till ditt bankkonto. Det behöver finnas tillräckligt med pengar kvar till ränta för det överförda beloppet.

Vad kostar det att föra över pengar från mitt kreditkort till mitt bankkonto?

Kostnaden för en överföring från kreditkort till bankkonto är olika beroende på vem som är kortutgivare och hur villkoren ser ut för ditt kort.

De allra flesta kreditgivare anser att göra en saldoöverföring är samma sak som ett kontantuttag och därför betalar du uttagsavgift för transaktionen, på samma sätt som om du tar ut pengar från en bankomat.

En del kortutgivare tar ut en avgift i procent medan andra har en lägsta avgift i kronor som de tar ut, exempelvis uttagsavgift på 3% (minst 35 kr). Förutom det betalar du ordinarie kreditränta på beloppet som du har fört över från om med första dagen efter överföringen. 

Vidare tar även tredje parter ut en mindre avgift för att hantera denna typ av transaktioner.

Tips! Eftersom det kan ta alltifrån en dag till ett par dagar att föra över pengar från ditt kreditkort till ditt bankkonto kan det vara bra att planera din saldoöverföring.

När kan det vara bra att överföra pengar från kreditkort till konto?

Det finns flera situationer där du inte kan använda dig av ditt kreditkort, och därför erbjuds möjligheten att överföra pengar från krediter.

Exempel på sådana situationer kan vara när du köper en vara från en privatperson, om du har tappat bort din pin-kod eller om du har förlorat ditt kort.

Numera är även Swish en anledning till att man kan behöva föra över pengar från kreditkort till bankkonto, dvs. att du skickar pengar till ett konto som du har kopplat till Swish för att göra en Swishbetalning.

Kreditkort med stöd för saldoöverföring

Det finns även en rad andra kreditkort med stöd för denna tjänst. Och tack vare tjänster som Betalo kan du numera göra saldoöverföring från alla kreditkort, dock till en viss avgift.

Söker du efter ett kreditkort bör saldoöverföringar inte vara en av de avgörande faktorerna i ditt val. Fokusera istället på de förmåner kortet erbjuder så kan du lösa eventuella överföringarna i efterhand.

Maximera saldoöverföring med debetkort

Behöver du föra över pengar från kreditkort till ett bankkort för att exempelvis ta ut pengar kan vi rekommendera att du för över pengarna till ett debetkort istället. Med rätt debetkort kan du få fördelar även när du tar ut kontanter eller använder ditt debetkort till andra transaktioner.

Många av dagens debetkort har nämligen förmåner som kan liknas vid kreditkort.

Vanliga frågor om saldoöverföringar

Hur fungerar saldoöverföring Swedbank?

För att göra en saldoöverföring från Swedbank loggar du in på ditt Swedbankkonto där krediten är registrerad. Sen följer du helt enkelt instruktionerna för att skicka pengar från din kredit till det konto du vill sätta in pengar på.

Kan man Swisha från ett kreditkort?

Nej, du kan inte Swish med kreditkort då Swish endast går att koppla till vanliga konton hos banker. Behöver du Swisha någon men endast har kredit kan du istället göra en saldoöverföring till det konto du har kopplat till Swish. Därefter kan du Swisha precis som vanligt.

Kan man skicka pengar från kreditkort?

Ja, du kan skicka pengar från ett kreditkort till ett annat konto i en så kallade saldoöverföring. Du kan däremot inte skicka pengar från ett kreditkort till ett annat kreditkort.

Tänk också på att saldoöverföringar i regel kommer med extra avgifter, förutom räntan du betalar för den utnyttjade krediten.