Freja eID är en mobil e-legitimation som möjliggör säker digital identifiering och autentisering. Med statlig godkännande i Sverige kan den användas både för inloggning till e-tjänster och fysisk identifiering. I den här artikeln tittar vi på hur Freja eID fungerar, dess säkerhetsnivåer, användningsområden och jämförelser med andra e-legitimationer, tillsammans med fördelar och nackdelar.

Freja eID
Innehåll

Vad är Freja eID?

Freja eID är en mobil e-legitimation som du kan använda för säker digital identifiering och autentisering. Den är statligt godkänd i Sverige och fungerar såväl för inloggning till e-tjänster som för fysisk identifiering.

Hur fungerar det?

Freja eID baseras på avancerad infrastruktur och säkerhetsteknik för att skydda din identitet. När du använder Freja eID sker identifieringen genom att du först registrerar dig i appen, där dina personuppgifter verifieras.

Autentiseringen sker sedan genom att du legitimerar dig med hjälp av en personlig kod eller biometri, såsom fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Olika säkerhetsnivåer

Freja eID kommer med olika säkerhetsnivåer. Freja eID är grundnivån som erbjuder en säker startpunkt för digital identifikation. Freja eID+ är en högre säkerhetsnivå där dina identitetsuppgifter har verifierats ytterligare.

Användning av Freja eID

Vad är Freja eID

Freja eID erbjuder ett säkert digitalt ID-kort för identifiering och autentisering över ett brett spektrum av tjänster i Sverige. Du kan använda Freja eID för att nå tjänster från olika myndigheter och e-tjänster. 

Några exempel inkluderar:

 • 1177 Vårdguiden: Använd Freja eID för att identifiera dig vid hälsorelaterade tjänster.
 • Pensionsmyndigheten: Logga in med Freja eID för att hantera din pension.
 • Skatteverket: Använd Freja eID för säker autentisering i skatteärenden.
 • Covidbevis: Du kan hämta ditt digitala covidbevis med Freja eID.

Utöver dessa traditionella tjänster har Freja eID utökat sin funktionalitet för att inkludera nya tjänster som:

 • Elektronisk signering: Du kan signera dokument elektroniskt med Freja eID, vilket gör det både enkelt och juridiskt bindande.
 • Delning av identitetsinformation: Med Freja eID kan du dela ditt ID säkert via en länk som är giltig under en begränsad tid. Detta är användbart för tjänster som behöver verifiera din identitet.

Säkerhetsaspekter

 • Kryptering och dataskydd: Din information är skyddad genom robust krypteringsteknik när du använder Freja eID. Dina personuppgifter och inloggnings detaljer är krypterade för att förhindra åtkomst från obehöriga, vilket säkerställer högsta nivå av säkerhet.
 • Integritet och anonymitet: Freja eID är designat med din integritet i åtanke. Du kan lita på att dina personliga uppgifter hanteras med största sekretess och att systemet är utformat för att skydda din anonymitet vid användning av online-tjänster.
 • Frågor om bedrägeri och missbruk: För att skydda dig mot bedrägeri är Freja eID utrustad med flera säkerhetsåtgärder. Dessa inkluderar kontinuerlig övervakning och avancerade system för att upptäcka och förhindra obehörig användning av din e-legitimation.

För- och nackdelar med Freja eID

Fördelar:

 • Inklusivitet: Freja eID kan skaffas även om du saknar bankkonto, vilket gör e-legitimationen tillgänglig för fler personer.
 • Användarvänlighet: Att registrera och använda Freja eID är enkelt, då det sköts genom en applikation i mobilen.
 • Tillgänglighet: Freja eID erbjuder inloggning och signering över ett brett spektrum av e-tjänster.
 • ID-skydd: Med Freja får du ett kostnadsfritt ID-skydd som hjälper till att skydda din identitet.

Nackdelar:

 • Utbredning: Freja eID är relativt nytt på marknaden och accepteras inte av alla organisationer som en legitimering metod.
 • Begränsad funktion: Till skillnad från BankID erbjuder Freja eID inte möjligheten att använda en fysisk token såsom ett kort med kortläsare, vilket kan begränsa vissa användare.

Vanliga frågor och svar

Varför Freja eID istället för BankID?

Freja eID erbjuder hög säkerhet, fysisk identitetskontroll och frihet från bankberoende. Det kan vara ett bra alternativ om du inte vill vara bunden till en specifik bank.

Vad kan man använda Freja eID till?

Freja eID används för digital legitimation, identifiering, inloggning på webbplatser, elektroniska underskrifter och kontakt med myndigheter. Med högre säkerhetsnivåer kan den användas för mer känsliga uppgifter.

Hur mycket kostar Freja eID?

Freja eID är gratis att använda i sin grundläggande version. För avancerade funktioner, som fysisk ID-verifikation, kan det finnas kostnader.

Kan man använda Freja eID till Swish?

Nej, Swish stöder för närvarande endast BankID för verifiering och transaktioner.