Kvinna sträcker fram betalkort till kassör i butikSwedbanks tekniska it-strul skapade stora problem för tusentals kunder. Som konsument bör du vara förberedd på att problem kan uppstå och därför kan det vara bra att ha flera olika kort. Foto: Stokkete/Shutterstock.com

Nyheter Tips & råd

Swedbanks it-haveri orsakade stora problem för många av deras kunder när varken betalkort eller Swish fungerade. Men det finns saker som du som kund kan göra för att vara bättre förberedd inför nästa it-strul, skriver SvD Näringsliv.

Natten till fredag drabbades Swedbank av ett stort tekniskt problem som gjorde att deras kunder inte kunde genomföra några transaktioner. Kunderna kunde heller inte gå in på bankens hemsida, använda appen eller swisha. Detta ställde förstås till med stora problem för många av Swedbanks kunder.

Kunder står handfallna när banken får it-problem

På Swedbanks Facebooksida har tusentals kunder hört av sig och skrivit att de står handfallna eftersom de inte kan betala. Det digitala kontantlösa samhället är extremt sårbart för den här typen av it-haveri och det går inte att skydda sig helt mot det.

Enligt Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, blir tekniken mer och mer driftsäker. Men det är onekligen ett problem. Att förlita sig på en metod ökar konsumentens utsatthet, och därför gäller det att ha flera alternativ. 

Flera olika kort rekommenderas

Som kund finns det sätt man kan förbereda sig på för att inte drabbas av den här typen av it-haveri. De experter som SvD har pratat med är eniga och talar om samma lösning. Som konsument bör du se till att du inte är beroende av bara en bank. 

Enligt Jonas Milton, utredare på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), bör du som konsument ha kort från två olika banker om ett kort av någon anledning inte skulle fungera. Det bästa är att ha ett kort från Mastercard och ett kort från Visa om något av de systemen skulle ligga nere. Dessutom är det bra att ha Swish.

MSB rekommenderar kontantreserver

Internetstiftelsens säkerhetschef, Anne-Marie Eklund Löwinder, tycker inte att man ska lägga alla ägg i samma korg. Hon menar på att det behövs en spridning.

Vidare anser MSB att man bör ha en kontantreserv hemma och rekommenderar därför människor att ha mellan 3 000 och 6 000 kronor i mindre valörer.

Dagens system är komplexa, och som privatperson kan den enklaste utvägen vara att alltid ha lite kontanter tillgängliga.