Banker Nyheter

Hela 93 % av alla svenskar har handlat online för privat bruk och 75 % har gjort det flera gånger. Att handla online blir allt vanligare, men många är fortfarande omedvetna om fördelarna med att betala köpet med ditt kreditkort. Faktum är att nästan hälften av de som handlar online är osäkra på vilka möjligheter de faktiskt har.

Tänk på! Den betalningsmetod du väljer att använda när du handlar online kan vara avgörande för vilket skydd du har som konsument.

Innan du handlar online bör du därför ta reda på vilka försäkringar du har som ingår med ditt kreditkort. Skulle det mot förmodan inte ingå några försäkringar bör du överväga att skaffa ett nytt kreditkort som är bättre lämpat för att handla online. Med ett kreditkort kan du även handla online och betala senare, eftersom fakturan från dina inköp med kreditkortet kommer månaden efter. Genom att välja att betala med ditt kreditkort istället för att betala med faktura hos det företag du handlar hos kan du spara mycket pengar.

Med ditt kreditkort ingår många försäkringar som skyddar ditt köp

När du betalar ditt onlineköp med ditt kreditkort skyddas du av flertal försäkringar. Det kan bland annat vara:

  • Allriskförsäkring. En allriskförsäkring gäller ofta hemelektronik och vitvaror, men kan ibland även täcka andra produkter med. Den fungerar som en extra garanti utöver tillverkarens garanti.
  • Leveransskydd. Ett leveransskydd skyddar din beställning mot olyckor under leveransen. På så sätt slipper du oroa dig för att en vara du beställt och betalat för inte ska komma fram eller vara skadad när den väl kommer fram.
  • Prisgaranti. En prisgaranti innebär att du får ersättning om du hittar samma produkt som du precis köpt till ett billigare pris. Ofta gäller denna ersättning under en viss period och till en viss gräns.

Alla dessa försäkringar ingår nödvändigtvis inte för alla kreditkort. Det finns nämligen olika kreditkort som passar olika bra beroende på vilken situation du befinner dig i. Om du ofta handlar online bör du skaffa ett shoppingkort, vilket är ett kreditkort med extra mycket förmåner gällande shopping. Planerar du att skaffa ett shoppingkort bör du börja med att jämföra shoppingkort och välja det kreditkort som passar bäst för dig.

Kreditkort är avsevärt bättre än fakturaköp

När du handlar online händer det då och då att du hittar saker som du kanske inte har pengar att köpa just nu. Många företag erbjuder därför möjlighet att betala köpet med faktura, vilket ibland marknadsförs som “räntefritt”. Ett räntefritt fakturaköp innebär ofta att du får betala flertal andra avgifter så som fakturaavgift och uppläggningsavgift. Att istället välja att betala ditt köp med kreditkort är ett betydligt bättre alternativ eftersom du då slipper dolda avgifter, men har ändå möjlighet att handla nu och betala senare. Med ett kreditkort har du även möjlighet att betala räkningar med kreditkort, vilket innebär att om du skulle behöva du kan skjuta upp dina andra betalningar till nästkommande månad.