Lärare står i klassrum och lär ut ekonomi till elever som sitter bakom sina datorer och gör anteckningar.Var fjärde person i åldern 18 till 24 år har inte tillräckligt bra koll på privatekonomi och vill lära sig mer om privatekonomi, pensionsspar och boendeekonomi. Foto: goodluz/Shutterstock.com

Ekonomi Nyheter

Kunskapen om privatekonomi bland unga är knapp och var fjärde ung vuxen i åldern 18 till 24 år har inte tillräcklig koll på privatekonomi. 70 procent av de tillfrågade anser att man borde få lära sig mer om privatekonomi i skolan, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Sifo har på uppdrag av Swedbank och sparbankerna gjort en undersökning bland unga och deras kunskaper i privatekonomi. Av unga i åldern mellan 18 och 24 år har knappt sex av tio lärt sig om privatekonomi av sina föräldrar. Var tredje säger att de har lärt sig om privatekonomi i skolan och hälften av de tillfrågade uppgav att de själva söker efter information.

Privatekonomi borde finnas med som eget ämne i skolan

I dagens samhälle blir det allt viktigare att ha koll på privatekonomi med tanke på den konsumtionshets som råder, höga bostadspriser och att vi i dag måste ta ett mycket större ansvar när det gäller pensionsspar.

70 procent av de tillfrågade tycker att skolan ska lära ut mer om privatekonomi. Privatekonomi finns med i grundskolans läroplan, dock inte som eget ämne. 

Enligt Arturo Arques är det viktigt att skolorna planerar in privatekonomi i undervisningen. Det skulle underlätta för unga när det är dags att flytta hemifrån och börja studera eller arbeta.

Vill ha kunskaper i pensionsspar och boendeekonomi

Trots att majoriteten tycker att de har bra koll på privatekonomi är det ändå så pass många som 40 procent som vill få bättre kunskaper i privatekonomi. Dessutom vill man lära sig att förstå vad som påverkar pensionen. 40 procent uppgav också att de vill lära sig mer om boendeekonomi. 

Kunskaper om privatekonomi minskar risken för skuldsättning

Det är bra att lära unga om privatekonomi redan i yngre åldrar för att undvika att de hamnar i skuldfällor. Många unga ser i dag upp till influencers och youtube-stjärnor och vill gärna leva ett liv i lyx och glamour. För att kunna göra det är det många som skaffar sig kreditkort så att de kan köpa vad de vill när de vill i stället för att spara ihop till det.