Banker Nyheter

Under det första kvartalet 2018 genomfördes 26 000 köp med stulna kreditkortsuppgifter. Det är en markant ökning i jämförelse med föregående år och allt fler konsumenter är oroliga för att drabbas. För att undvika att dina kreditkortsuppgifter blir stulna gäller det främst att vara observant vid e-handel samt att spärra sitt kort för att undvika bedrägeri.

Redan 2017 var debatten om hur man skyddar sig mot kreditkortsbedrägeri i full gång. 2018 verkar tyvärr hittills vara ett ännu bättre år för bedragarna och fler svenskar än någonsin är drabbade. Även om kreditkort kan hjälpa dig att handla säkrare på internet så riskerar man alltid att bli utsatt för bedrägeri. Även om det i många fall inte beror på konsumenten utan snarare att e-handelns betalningssystem många gånger är dåliga och att man inte kan skydda konsumenten mot dataintrång så kan du förhindra många av bedrägerierna.

5 tips för att skydda sig mot kreditkortsbedrägerier

För att skydda sin kortuppgifter och inte bli utsatt för bedrägeri gäller det att vara observant och alert som konsument. Eftersom att du många gånger inte kan påverka om en sida bli utsatt för en datastöld gäller det i stället att kunna reagera tillräckligt snabbt då en sida blir utsatt för intrång. Du kan även i stor utsträckning förebygga att drabbas överhuvudtaget.

  1. Handla på säkra sidor. Det största steget mot tryggare e-handel är att enbart handla på betrodda sidor. Utöver att handla på legitima sidor gäller det även att säkerställa att informationen du skickar blir krypterad och hanteras på ett säkert sätt. Sidor som har ett ”lås” i surffältet och de som använder betalningslösningar som Klarna har oftast bättre skydd än sidor som saknar dessa lösningar.
  2. Lås kortet. Att låsa kortet mellan internetköp kan verka som överdriven försiktighet enligt många. Trots detta så är det kanske det absolut bästa sättet att förebygga kreditkortsstölder. Eftersom ett spärrat kort är helt oanvändbart för bedragarna så är det troligtvis det starkaste skyddet som finns tillgängligt.
  3. Inför spärr på kreditkortet. Yterrliggare ett effektivt sätt att förebygga stölder av kortuppgifter är att sätta en spärr på sitt kreditkort. Ett kreditkort som har en låg kreditgräns är sällan särskilt attraktivt för bedragare och ger dig en viss trygghet i hur mycket som faktiskt kan dras från kontot. Här gäller det även att vara väldigt observant så att om pengar dras så kan du spärra kortet omgående utan större förluster.
  4. Använd andra betalningar vid behov. Om sidan inte erbjuder några säkra betalningslösningar för kreditkort och du fortfarande måste genomföra köpet kan det klokaste vara att använda sig av en pappersfaktura. Även om det är krångligare så slipper du eventuella bedrägerier och kan handla tryggt.
  5. Aktivera tvåstegsverifikation. Många kreditkortsaktörer erbjuder säkrare betalningslösningar. Det kan vara exempelvis att du behöver legitimera dig med mobilt bank-id eller att du kan använda fingeravtryck och liknande. En ytterligare verifikation på att det verkligen är du kan förebygga en stor del av kreditkortsbedrägerierna.

Kreditkort fortfarande en trygg betalningslösning

Även om kreditkortsbedrägerier har blivit vanligare är det inte nödvändigtvis betalningslösningen som är problemet. Ofta är det handlarna som inte har tillräckligt bra betalningssystem, vilket i förlängningen drabbar konsumenterna. För den som är intresserad av att teckna ett kreditkort är det därför ingen anledning till oro. Genom att själv ha god koll över sitt kort samt använda sidor som har ett tillräckligt skydd undviker du troligtvis alla problem med kortbedrägerier.