Banker Nyheter

E-handel ökar alltmer och fler använder sig av denna typ av shopping. Nio av tio svenskar uppger sig vara trygga när de handlar på nätet, men ändå blir många lurade. Det kan vara svårt att veta när du blir lurad, men det finns några knep som du kan använda dig av för att försöka säkra dig. Ett knep är att använda kreditkort vid internethandel. Genom kreditkort kan det nämligen ingå olika försäkringar som skyddar dig mot bedrägeri.

Det finns olika sätt att bli drabbad av bedrägeri

Att handla online kan för många kännas tryggt. Det många inte är medvetna om är att de alltid löper en risk att bli bedragen. Trots att det kan kännas att du har koll när du beger dig ut på nätet finns det ett flertal sätt att bli lurad.

  • Abonnemangsfällan. I tron om att ha beställt gratisprodukter eller accepterat ett ”testa på”-erbjudande är det många som fastnar i en så kallad abonnemangsfälla. Det kan i många fall stå att varorna är gratis eller att du bara behöver testa på det en gång. För många företag krävs det att du själv måste agera, och detta även relativt snabbt, för att slippa bli bunden till ett abonnemang. Genom att alltid använda ett kreditkort kan du lättare upptäcka utgifter för abonnemang som du inte har tecknat.
  • .se-fällan. De flesta utgår från att det handlas från ett svenskt och säkert företag om det står .se i webbläsaren. Detta kan dock visa sig vara ett företag i t.ex. Kina eller USA. På så sätt kan korrigering av fel bli problematiskt, exempelvis vid returer. Det kan även generera till höga frakt- och tullkostnader.
  • Inget hemskick. Ungefär hälften som uppger att de någon gång blivit lurade vid internethandel har aldrig fått någon vara hemskickad. Du betalar i förväg och därefter låter företaget bli med att skicka ut de varorna du beställt. I vissa fall är det inte ens riktiga företag.

För att minimera risken för att bli drabbad av bedrägeri kan du agera, exempelvis genom att handla online med kreditkort.

Minimera risken för att bli lurad online med kreditkort

Genom att betala med kreditkort kan du få varan hemskickad innan du faktiskt betalar för den. Dessutom kan det ingå olika försäkringar i ditt kreditkort. Det kan exempelvis vara avbeställningsskydd för en resa, prisgaranti så du alltid betalar det bästa priset och köpskydd för hemelektronik och hushållsmaskiner.

Tips! Har du inget kreditkort men handlar vanligen online kan ett tips vara att skaffa detta. Du kan jämföra kreditkort för att se vilket som passar dina shoppingrutiner bäst.

När det kommer till betalning bör du också vid möjlighet använda säkerhetslösningarna som kreditutgivare erbjuder. Dessutom ska du alltid kolla upp företaget du handlar från. Det du kan undersöka är om det finns ordentliga kontaktuppgifter och vad företaget fått för omskrivning och recensioner av andra kunder. Du kan även se att sidan du handlar på har ett grönt hänglås i adressfältet. Detta innebär att den är https-krypterad.