figur av man med kvinnlig skuggaTranspersoner och icke-binära som vill byta namn på sina kreditkort kan nu göra det via bankutmanaren bunq. Foto: Billion Photos/Shutterstock.com

Betallösningar Nyheter

Denna sida innehåller annonser

Mastercard har lanserat funktionen True Name för betal- och kreditkort, som låter kortinnehavarna använda sitt valda namn på korten. Funktionen syftar till att icke-binära och transpersoner ska ha ett kort som faktiskt speglar deras identitet.

I regel är det kortinnehavarens juridiska namn som finns på betalkort och kreditkort. För icke-binära och transpersoner kan namnet på kortet kopplas till skam och oro, om de har valt ett annat namn som återspeglar dem bättre.

Att ändra det juridiska namnet kan dessutom vara en krånglig process att få igenom.

True Name införs i fler än 30 länder 

Det är därför Mastercard har lanserat True Name-funktionen. Den innebär att kortinnehavare kan begära ett nytt namn på sina betalkort och kreditkort, och därmed ha sitt valda namn på kortet i stället.

Funktionen infördes först hos amerikanska storbanker. Nu har Sverige och ett trettiotal andra länder i Europa hakat på, via bankutmanaren bunq.

Motverkar trakasserier mot könsuttryck

En rapport från USA har visat att 32 procent av dem som visat ID-kort där namn och kön inte stämmer med personens eget uttryck råkat ut för någon form av trakasserier. Till exempel kan det innebära att de nekas tjänsten de vill använda kortet till, eller till och med att de blir utsatta för våld.

Det här vill bunq göra något åt genom att införa True Name även för icke-binära och transpersoner i Europa.

– Med True Name kan en liten förändring få stor effekt; det ger människor möjligheten att vara fria och leva sitt liv som de vill, säger bunqs vd Ali Niknam.

Mastercard hoppas på fler initiativ

Erik Gutwasser är chef för den nordiska och baltiska marknaden hos Mastercard. Han berättar att kortföretaget står för inkludering och tycker att alla ska kunna ha finansiella produkter som speglar ens identitet.

– Detta kommer att underlätta för transpersoner och icke-binära genom att låta människor använda sitt riktiga namn säkert, enkelt och med stolthet, säger han i ett pressmeddelande.

Erik Gutwasser och Mastercard uppmuntrar också fler i finansbranschen att införa liknande perspektiv. Förhoppningen är att möjligheten att använda sitt valda namn ska bli den nya standarden.