Facebooks startsidaFacebook är en av techjättarna som utmanar bankerna i finansbranschen. Foto: JaysonPhotography/Shutterstock

Betallösningar Nyheter

Det blir allt vanligare för de stora techbolagen att etablera sig i finansvärlden. Traditionella banker har anledning att vara oroliga, skriver Svenska Dagbladet.

Sedan det nya betaltjänstdirektivet PSD2 klubbades igenom år 2018 har ett antal nya företag slagit sig in på finansbranschen för att utmana de redan etablerade aktörerna. Direktivet ger tredjepartsleverantörer möjligheten att använda bankers infrastruktur och kunddata, något som har öppnat upp för flera nya lösningar.

De stora jättarna Google, Facebook, Amazon och Apple har alla utvecklat egna tjänster inom finansbranschen. Enligt Johan Bergström, ansvarig för finanssektorn på Capgemini, hade det inte varit möjligt om det inte vore för PSD2.

– PSD2 skapar en helt ny värld av möjligheter för nya tjänster och affärsmodeller. Det kommer förändra väldigt mycket och alla kommer att behöva anpassa sig, säger han till SvD.

Datainsamling en av anledningarna bakom jättarnas intåg

Det finns flera anledningar till att de stora techbolagen väljer att slå sig in i finanssektorn. Johan Bergström tror att en av anledningarna är att bolagen utnyttjar tjänsterna till att samla in data om sina användare.

– Det är inte nödvändigtvis så att de är ute efter finansiella tjänster för att tjäna pengar på dem. I stället vill de kunna samla data över vår konsumtion och vårt beteende, säger han till SvD.

Med hjälp av datan som samlats in kan bolagen kartlägga användarnas beteendemönster och på så sätt göra sina tjänster mer attraktiva för annonsörer. Ju mer bolaget vet om användaren, desto lättare blir det för bolagen att veta vilka erbjudanden som användaren kan vara intresserad av.

Tjänsterna kan slå ut traditionella banker i framtiden

Johan Bergström tror att de nya tjänsterna kan komma att konkurrera ut de etablerade bankerna på sikt. Yngre generationer kommer att se det som naturligt att sköta sina ärenden digitalt och där kan de stora techbolagen konkurrera ut de äldre aktörerna.