Banker Nyheter

Att få sin post på nätet, till så kallade digitala brevlådor, har blivit allt vanligare de senaste åren. Transportstyrelsen, som tidigare under året började skicka ut digitala fakturor, har dock märkt att många glömmer att betala sina räkningar i tid. Myndigheten har det senaste halvåret begärt fler straffavgifter än någonsin tidigare.

Att få sin myndighetspost till en digital brevlåda har kommit att bli mycket vanligt. Idag finns en mängd olika digitala brevlådor att välja mellan. Bring äger exempelvis Digimail, Postnord har E-boks och entreprenören Stefan Krook och Karl-Johan Persson, HM:s vd, står bakom Kivra. 

Att få posten digitalt kan föra med sig många fördelar, men så även nackdelar. Transportstyrelsen har nämligen märkt att allt fler glömmer att betala sina räkningar i tid.

Begär fler straffavgifter än tidigare

Sedan årsskiftet har Transportstyrelsen skickat ut fakturorna för trängselskatt och broavgifter digitalt till dem med digital brevlåda. Direkt kunde man se en ökning i antalet personer som glömde bort att betala i tid.

En vanlig trängselskattsavgift är på 30 kronor men glömmer man att betala i tid rusar det iväg till 530 kronor. Bara under det första halvåret har Transportstyrelsen begärt in över 180 miljoner kronor i straffavgifter. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med 40 miljoner kronor.

– Vi har sett en ökning av antalet tilläggsavgifter i början av året som kan hänga samman med det nya aviseringssättet, säger Transportstyrelsens Mattias Carleson, till P4 Östergötland.

[Ads1]

Transportstyrelsen kommunicerade inte ut förändringen

Intresseorganisationen Motormännen är kritiska till hur kommunikationen från Transportstyrelsens sida såg ut då man övergick till digitala brevlådor.

Helen Lilja från Motormännen anser att kommunikationen brustit totalt då många fortfarande inte vet om att de får sina räkningar till sin digitala brevlåda.

I och med att förändringen infördes för 10 månader sedan anser hon att man bör ha få ut informationen på ett bättre sätt vid det här laget.