Banker Nyheter

Att handla på internet blir, som väntat, bara vanligare och vanligare. I en ny undersökning från Novus på beställning av Mastercard uppger över hälften av svenskarna att de föredrar att sköta betalningen på internet med hjälp av sitt kreditkort.

– Att handla på nätet underlättar många människors vardag och har blivit allt mer populärt i takt med att att vi som konsumenter känner oss mer trygga och hemma på nätet, säger Anders Gustafsson, professor och forskare i konsumentbeteende på Karlstads Universitet.

Snabbhet och säkerhet avgör betalningsmetod

Att handla över internet innebär att konsumenten själv bestämmer vilken betalningsmetod den vill använda. Drygt varannan person i Novus undersökning uppger att de väljer betalningsmetod främst baserat på att betalningen ska gå snabbt och enkelt. Även säkerhet är av stor vikt när svenskar väljer betalningsmetod. Att betala med kreditkort är utan tvekan den mest populära betalningsmetoden – hela 54 % av svenskarna föredrar att betala med kreditkort när de beställer varor över internet. Fakturabetalning är den näst vanligaste betalningsmetoden, 28 % av svenskarna föredrar att betala sina internetköp på faktura.

Betalning med kreditkort på nätet allt säkrare

Tack vare ett hårt arbete från såväl banker som kreditkortsutgivare så blir kreditkortsbetalningar allt säkrare. Med hjälp av signeringsmetoder, exempelvis BankID så kan du känna dig tryggare än någonsin när du handlar med kreditkort på internet. Kortbedrägerier förekommer fortfarande men sker då sällan i samband med ett köp eller en betalning. Istället kommer bedragare över kortuppgifter genom s.k. phishing. Phishing innebär att någon försöker komma åt dina kortuppgifter genom att helt enkelt lura dig att uppge dem. Ett vanligt tillvägagångssätt är mail som ser ut att komma från trovärdiga källor, exempelvis banker eller andra stora företag. Du luras i mailet att uppge kreditkortsuppgifter som sedan används av bedragare för att göra köp på ditt kreditkort. Var därför väldigt försiktig med att uppge dina kreditkortsuppgifter på internet.

Spara pengar genom att hitta rätt kreditkort för dig

Att shoppa på internet och betala med hjälp av kreditkort är inte bara enkelt, snabbt och säkert, det kan också innebära att du i förlängningen sparar pengar på dina köp. Kreditkort har ofta förmåner som riktar sig till en viss typ av kund och genom att jämföra kreditkort kan du hitta det kreditkort som är mest förmånligt för dig. Genom att ta del av kreditkortens bonussystem kan du få erbjudanden och rabatt på varor du ofta handlar. Förutom förmånliga rabatter finns det flera andra goda anledningar att skaffa ett bra kreditkort.