Konsertscen med scenljusSvårt att få ersättning för evenemangsbiljetter om du inte är sjuk men ändå inte kan gå på grund av corona. Foto: Valentin Valkov/Shutterstock.com

Nyheter Tips & råd

Det kan bli svårt att få ersättning om evenemang ställs in på grund av coronaviruset. Johanna Persson, konsumentvägledare på Hallå konsument, reder ut vad som gäller, skriver SvD Näringsliv.

Coronaviruset ställer till det på alla plan. Om du har bokat evenemangsbiljetter och drabbas av coronaviruset kan det vara svårt att få ersättning för det du har lagt ut. 

Inte säkert att du får ersättning om du blivit sjuk

SVT skickade till exempel ut ett pressmeddelande inför melodifestivalen där de rådde personer som kände sig sjuka att stanna hemma. Vidare skrev de att de personer som vistats i coronadrabbade områden under de senaste 14 dagarna skulle få ersättning för sin biljett. 

Om det är en arrangör som ställer in ett evenemang har man, enligt Johanna Persson, rätt att få tillbaka pengarna.

Svårt att få ersättning för kringkostnader

I samband med mässor och konserter är det inte helt ovanligt att man lägger ut ytterligare pengar på till exempel flyg- eller tågresor eller hotell än bara kostnaden för biljetten till evenemanget.

Om du köper en paketresa är det lättare att få ersättning, enligt Gabriella Hallberg på Konsumenternas försäkringsbyrå, än om du köper olika delar separat. 

Enligt Johanna Persson är det svårt att säga att man har rätt till skadestånd om man köpt evenemangsbiljetter, resa och boende separat. I de flesta hemförsäkringar finns det oftast ett reseskydd men i dessa avseenden gäller inte det. Reseskyddet gäller bara om du har blivit sjuk eller råkat ut för en olycka.

Vissa kreditkort har evenemangsskydd

I vissa fall ingår ett evenemangsskydd när du betalar biljetten med ett kreditkort. Därför kan det vara en fördel att boka och betala ett evenemang med ett kreditkort.

För evenemangsbiljetter finns det många olika förmedlare och det är inte helt klart vem som ersätter biljettköparen vid sjukdom eller olycka. Enligt Johanna Persson är det olika från fall till fall. Om du köper en biljett av en privatperson kan den oftast vara dyrare och då kan det vara svårt att få tillbaka mellanskillnaden.

När det gäller årsabonnemang kan man få ersättning om bara ett event blir inställt. Dock är det inte något som tydligt regleras men det går att argumentera för att få ett prisavdrag på årsbiljetten.