Spara pengar med Opti

Ekonomi Nyheter Tips & råd

Denna sida innehåller annonser

Att spara pengar är något vi alla borde göra och något väldigt många av oss aktivt arbetar med. Fast för många är det lättare sagt än gjort då ett effektivt sparande kräver en ständig planering och aktiv justering, framför allt om man vill spara på finansmarknaden, dvs. i fonder, aktier, kryptovalutor och andra finansiella instrument.

Därför har intresset för automatiska fondrobotar – ofta kallade handelsrobotar – blivit allt större på senaste. Som namnet avslöjar är en fondrobot en automatisk tjänst som investerar och sparar pengar åt dig så att du kan fokusera på annat medan ditt sparkonto växer. Således behöver du inte lära dig lika mycket om fondmarknaden eller vilka investeringar som är bäst just nu; det har din fondrobot full koll på.

På den svenska marknaden är fondroboten Opti en av de mest populära och effektiva tjänsterna och därför tänkte vi idag ta en titt på tjänsten och hur du kan använda den till att börja månadsspara.

En av Sveriges bästa fondrobotar

Som sagt är Opti en av Sveriges bästa robotrådgivare för fondsparande och i följande guide hittar du en snabb sammanfattning av roboten. För en mer detaljerad inblick i tjänsten kan du läsa Aktieskolans omdöme och recension av Opti.

Opti är en tech-startup som drivs av en grupp ekonomer och techentrepenörer med målet att ge svenska folket ett bättre och lättare sparande. Deras huvudsakliga mål är att du ska få rätt fonder, till låg avgift och utan krångel, något vi anser att de har lyckas fantastiskt bra med.

Med Opti kommer du igång med ditt sparande på ett par minuter. Så fort kontot är registrerat får du insikt i din planerade portfölj via en praktisk app där du antingen kan acceptera de investeringar som föreslås eller justera din portfölj efter behov innan du börjar spara.

Tjänsten är dessutom kopplade till Bankid för högsta möjliga säkerhet och förutom våra lovord har Opti fått högsta betyg SvD, Bloomberg och de 5 700+ användare som har lämnat recensioner i Google Play och App Store.

Fördelar med Opti fondrobot

Det finns en uppsjö med fördelar och anledningar till att använda Opti för sitt månadssparande. För en komplett lista över fördelarna hänvisar vi dig till den recension vi länkade till i början på artikeln, annars hittar du de tre främsta nedan.

– Riskjusterad avkastning

I samband med att du öppnar ditt konto hos Opti ombeds du svara på frågor angående din syn på risk och din ekonomiska situation. Dina investeringar anpassas sedan efter de svar du angivit så att portföljen och risken matchar dina önskemål och ditt naturliga risktagande.

Vill du själv minska risken kan du justera dina investeringar och diversifiera din portfölj över så många marknader och instrument som möjligt.

– Automatisk balansering av portfölj

Efter varje kvartal ombalanserar Opti din portfölj genom att ta hem vinster och återinvestera pengarna i nya billiga fonder som visar tecken på hög framtida avkastning. Väljer du att själv investera i fonder är detta något du måste göra på egen hand och regelbundet ha koll på, varför Opti är ett utmärkt sätt att spara både tid och pengar.

– Passivt månadssparande

Den absolut främsta och kanske mest uppenbara fördelen med Opti fondrobot är att den tillåter för helt passivt månadssparande till en låg kostnad. Tekniskt sett kan du skapa ett konto, anpassa din portfölj och sedan förlita dig på att Opti hela tiden optimerar och effektiverar dina investeringar till att ge så stor avkastning som möjligt under dina förutsättningar.

Bonus tips

Som nämnt i titeln på denna guiden kan en fondrobot likt Opti även hjälpa dig undvika onödigt hög ränta och andra avgifter som fondmäklare och spartjänster brukar ta ut. På så sätt få behålla mer av den vinst ditt sparande resulterar i, vilket innebär att du snabbare kan nå dina ekonomiska mål.

Ett annat bra tips för den som vill få hjälp med sparande är att skaffa ett debetkort. Dessa kort har nämligen tillhörande appar som gör det enkelt att ta kontroll över sin ekonomi och få igång sitt månadssparande.