snö yr runt löparskor på person som springerVintervädret och mer uteträning har varit bra för butiker och kedjor som säljer uteskor. Foto: Halfpoint/Shutterstock.com

Ekonomi Nyheter

Hela landet har en rejäl vinter i år med både snöfall och minusgrader. Prognoserna pekar på att vädret kommer hålla i sig – vilket är goda nyheter för sko- och klädbranschen. SvD Näringsliv har pratat med några aktörer i branschen.

Som bekant blev den avgörande julhandeln starkt påverkad av skärpta restriktioner och maxantal kunder i butiker. Det gjorde att klädhandelns försäljning gick ner med 32 procent under december jämfört med i november. För skohandeln var nedgången hela 44 procent.

Men tack vare vintervädret ser utvecklingen för januari ut att bli bättre. Det säger Mikael Sandström, som är expert på branschen och tidigare ordförande för Svensk Handel.

– Jag tror att det kan bli väldigt bra, kanske inte plussiffror men i alla fall kring nollstrecket.

Stor efterfrågan på funktionella skor

David Ekelund är en av grundarna för Icebug, som säljer skor med ståldubbar som ska ha bra grepp på vinterunderlag. Trots att de bara får ha en kund i taget i butiken har de sålt slut på flera varor de senaste veckorna.

– Jag skulle säga att vi sålt minst 50 procent mer än förra vintern, säger han till SvD Näringsliv.

Icebug har faktiskt sett vissa positiva effekter även av pandemin. Fler människor tränar utomhus nu när gym har fått stänga, och därmed har efterfrågan på löparskor ökat. Större fokus på funktion och mindre på mode har gynnat företagets försäljning.

XXL har vänt siffrorna till vinst

Även större företag har dragit nytta av vintervädret. XXL i Norge hade ett rörelseresultat på 13 procent i det bokslut de presenterade förra veckan. Det innebär att de har vänt en förlust på 200 miljoner kronor till en vinst på hela 320 miljoner.

Svenska XXL har under tiden haft en tillväxt på 16 procent.

Pandemin har orsakat logistikproblem

Men självklart har världsläget ställt till problem. Till exempel råder det brist på lastcontainrar i de asiatiska länder där Icebugs skor tillverkas och skickas ifrån. Inställda avgångar har nämligen gjort att containrar fastnar i USA eller runt om i Europa.

Det har även gjort att avgifterna för att boka containrar höjts många gånger om.