Banker Nyheter

Med julen runt hörnet ökar handel i både butiker och på nätet. Men hur ser du egentligen till att vara säker när du internetshoppar? Enligt en färsk undersökning handlar vi svenskar för över 50 miljarder kronor på internet varje år. Tyvärr är många som shoppar online oroliga och rädda för att uppge känslig information som personnummer och kreditkortsuppgifter. Många är även osäkra på vilka villkor som gäller kring retur, ångerrätt, öppet köp och garanti vid handel från nätet. Handlar du med ett kreditkort på internet kan du på många sätt känna dig säkrare. Med ett kreditkort så är du skyddad mot bedrägerier då kreditkortsföretaget i många fall kan ersätta dig som råkat bli lurad. Många shoppingkort erbjuder dessutom extra försäkringar som kan skydda mot allt från försenad leverans till olycksfall där du själv råkar skada den produkt du köpt.

Distansavtalslagen gäller även vid online-shopping

Handlar du i butik så gäller konsumentköplagen som skyddar dig som konsument mot till exempel felaktiga eller skadade produkter. Vid shopping online med kreditkort så är det istället distansavtalslagen som gäller. Distansavtalslagen ger dig som konsument bland annat 14 dagars ångerrätt. Shoppar du julklappar på nätet med ditt kreditkort så har du med andra ord god tid på dig att undersöka vara du köpt och skicka tillbaka den om du inte skulle vara nöjd. Dessa 14 dagar börjar gälla från dess att du fått produkten levererad till dig. Tänk dock på att du själv betalar returfrakten. Distansavtalslagen är därför inget du ska utnyttja bara för att kunna beställa hem och prova saker för att se om du blir nöjd.

Dela upp betalningen av dina internet-köp

Förutom ökad trygghet så ger ett kreditkort dig som innehavare även andra fördelar. Den största fördelen är möjligheten att delbetala dina köp. Genom att välja delbetalning kan du lättare hantera stora kostnader, till exempel kostnaden för alla julklappar. Delbetalning gör att den totala summan sprids ut både storleksmässigt och över tid så att din privatekonomi inte drabbas lika hårt. Med rätt kreditkort kan du vara en av dom som slipper kalla januari för ”Årets fattigaste månad”. Handlar du julklappar med ditt kreditkort kan du tvärtom få bonus eller återbäring tillbaka i januari. Kreditkort med bonus ger dig antingen bonuspoäng du kan välja att utnyttja i speciella bonusshoppar eller återbäring i form av pengar tillbaka på kontot. Under julshoppingen bör du även hålla utkik efter speciella erbjudanden och rabatter. Dessa rabatter kan vara specifika för vissa varor eller vissa områden, till exempel teknik eller kläder.