Banker Nyheter

Brukar du få hem höga räkningar i slutet av månaden för att du använt ditt kreditkort lite för mycket? Det kanske inte var din mening att spendera så mycket pengar. Små lockelser och vanliga fallgropar gör däremot att du slösar pengar nästan varje dag. Många tänker inte på att mindre kostnader som känns irrelevanta för stunden, kan leda till höga fakturor. Genom att hålla koll på de saker som drar pengar i onödan, kan du spara in stora summor.

Kreditkortet drabbas av impulsköp

Något som är lätt att falla för är impulsköp. En butiks mening är alltid att få kunder att köpa mer än vad de planerat. Nyheter och erbjudanden placeras mer än gärna stort och synligt för att kunderna ska falla för säljknepet. När du går in i en butik kan du tänka på vad det är du faktiskt ska ha, och enbart söka upp den produkten. Ditt kreditkort och din personliga ekonomi kommer må bättre av att slippa impulsköpen.

Tänk på! Butiker vill locka med erbjudanden och nyheter. Fokusera istället på vilken produkt du gick till butiken för att köpa.

Om du gillar rabatter och erbjudanden, kan ett alternativ vara att satsa på ett kreditkort med bonus. Med ett sådant kreditkort kan du få förmåner till olika butiker. Detta kan vara specialerbjudanden på allt från restauranger, till hotell och shopping. På så sätt skulle du kunna spara in pengar på det du faktiskt ska köpa, då det har ett specialerbjudande via kreditkortet.

Avgifter kan höja kostnaderna för ägandet av ett kreditkort

Ett kreditkortet i sig kan orsaka högre avgifter än vad som behövs. Vissa betalar in en årlig summa till banken för att få äga ett kreditkort. Däremot finns kreditkort utan årsavgifter. Med ett sådant alternativ kan du byta till ett kostnadsfritt alternativ och ta bort en onödig avgift. Om du inte vet vilket kreditkort som passar dig bäst kan du jämföra kreditkort.

Köpa mat och dryck ute blir dyrt i längden

Visst behövs mat och dryck för att klara av vardagen. Det finns däremot knep som gör att du inte behöver lägga alltför mycket pengar på livsmedel. Bekvämlighet kan i detta fall vara ett bidragande problem till höga kostnader. Många väljer att köpa mat och dryck ute, istället för att tillaga eller ta med hemifrån. 3 vanliga saker som köps ute i affärer är:

  • Kaffe
  • Vatten på flaska
  • Lunch

En kaffe på 20 kr kanske inte känns som hela världen i stunden. Men ditt morgonkaffe varje dag leder till en månadskostnad för kreditkortet på dryga 600 kr. Matlådor, take-away-muggar och egen vattenflaska är att rekommendera. Att ta med vatten hemifrån sparar dessutom inte bara in pengar utan även naturens resurser. Matlådor gör även att ditt matsvinn minskar. Utnyttja att du blev mätt tidigt och sätt ihop en måltid till lunchen dagen efter.

Prenumerationer och tjänster som underanvänds kan sägas upp

Busskort är en vanlig och dyr kostnad som många känner att de drabbas av varje månad. Vad du kan göra istället för att lägga ner pengar på att bara åka några stationer är att cykla eller gå. Distanser kan kännas långa med kollektivtrafik eller bilvägar. Faktum är att de ofta kan vara kortare med hjälp av gång- och cykelvägar. Mindre vägar har ofta genvägar som kan tas genom skogsbryn eller kvarter. Att börja cykla eller gå till jobbet eller skolan sänker dina dagliga kostnader, samtidigt som du får daglig motion.

Tips! Gå eller cykla sänker kostnader för bil- och kollektivtrafik, samt ger dig motion.

Att gymma är något som svenskar känner är viktigt och ett måste. Du känner i början av träningsperioden att du är motiverad, men så småningom glöms gymkortet bort i en byrålåda. Istället för att höga summor pengar ska dras från ditt kreditkort på ett dyrt gymkort, kan ett alternativ vara att köpa billig utrustning till hemmet. Detta kan ge dig precis lika mycket träning som på ett gym. Många åker även till gymmet enbart för att springa på löpband. Sätt istället på dig löparskorna och ta en tur utomhus.

Köpa till extra mobildata höjer mobilräkningen

Det är inte ovanligt att efter en hel del surfande, förbruka sin månatliga mängd data. Detta är ett vanligt problem som gör att kostnaden på mobilräkningen blir högre än vad den egentligen skulle vara. En högre faktura än väntat leder till att ditt kreditkort drabbas mer än väntat. Genom att hålla koll på hur mycket du surfar och hur stor mängd data du har kvar, kan du slippa behöva köpa till extra data. Om du vet att du kommer behöva surfa mer en viss period, kan du dra ner på surfen en annan period. Ett tips kan vara att sätta en personlig gräns för hur mycket du får surfa.