riksbankhusets utsidaPå senaste räntemötet talade Riksbankens ledamöter om att man vill höja räntan i slutet av året. Foto: Pressbild/Riksbanken

Banker Nyheter

Även om arbetslösheten stiger vill Riksbanken höja räntan i december. Det framgår ur protokollet från det senaste räntemötet, enligt SvD Näringsliv. Nordeas och SEB:s experter tror dock att Riksbanken är för optimistisk och väntar sig inte någon räntehöjning i år.

Enligt protokollet från Riksbankens räntemöte planerar Riksbanken att höja räntan vid årsskiftet. Minst fem av sex beslutfattare har siktet inställt på detta, enligt anteckningarna i protokollet. Det skulle innebära en höjning till noll procent, från –0,25 procent där räntan ligger i dag.

Att inflationen ligger under målet för hösten innebär inte ett problem för detta. Det menar vice riksbankscheferna Cecilia Skingsley och Henry Ohlsson i protokollet. De menar att ekonomins aktörer troligen kommer att bortse från nedgången, eftersom inflationsförväntningarna är väl förankrade. Detta trots att inflationsförväntningarna har sjunkit i flera mätningar den senaste tiden.

– Riksbankens olika mått på underliggande inflation indikerar vidare att inflationstrycket ligger kvar nära målet på 2 procent, säger vice riksbankschef Cecilia Skingsley.

Ökad arbetslöshet minskar sannolikheten att räntan höjs

Men andra banker tror inte att Riksbanken kommer att höja räntan i december. Torbjörn Isaksson, som är chefsanalytiker på Nordea, påpekar att många svenskar kommer att bli arbetslösa de kommande åren på grund av låg efterfrågan. Därför menar han att Riksbanken är för optimistisk om arbetsmarknaden och det allmänna ekonomiska läget.

Mycket riktigt pekar statistiken på att arbetslösheten har stigit under augusti månad, och att ekonomin har vuxit mindre i år än vad som varit förväntat. Inflationen har sjunkit till långt under det mål som Riksbanken har satt.

Riksbanken kommer arbeta för att få upp inflationen, tror SEB

Även SEB:s räntestrateg Lina Fransson anser att det är osannolikt att Riksbanken kommer att höja räntan vid årsskiftet. Hon menar att Riksbanken bygger sin ränteprognos på att inflationen ska nå upp till målet och tror att de kommer att fortsätta arbeta för detta.

– Givet att vi har en ganska annan bild av inflationsutvecklingen så tycker jag att protokollet minskar sannolikheten för en höjning, säger Lina Fransson till SvD Näringsliv.