Svenska flaggan med texten coronavirusFör att stimulera den svenska ekonomin vidtar Riksbanken nu rejäla åtgärder och köper värdepapper för 300 miljarder kronor. Foto: LongJon/Shutterstock.com

Nyheter Penningpolitik

För att motverka effekterna av coronakrisen och stimulera ekonomin går Riksbanken nu in och köper värdepapper för upp till 300 miljarder kronor. Vidare erbjuds bankerna förmånliga lån av Riksbanken, skriver SvD Näringsliv

Riksbanken tar i rejält och köper värdepapper för upp till 300 miljarder kronor. Vidare erbjuds bankerna förmånliga lån till väldigt låga räntor för att stimulera ekonomin och motverka effekterna av coronakrisen.

Riksbanken överraskar med stort stimulanspaket

Under förra veckan beslutade Riksbanken att låna ut 500 miljarder kronor till bankerna. Pengarna är öronmärkta till företag som är i behov av att låna pengar. Nu vill de även säkra det finansiella systemet. Det här är två åtgärder som är väldigt viktiga, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Effekterna av gårdagens besked borde bli mer pengar in i systemet och låga räntor. 

– Återigen överraskar Riksbanken vid en oväntad tidpunkt med ett stort paket. Syftet är att det ska ge en riktigt kraftfull effekt, säger Robert Bergqvist.

De värdepappersköp som Riksbanken genomför omfattar bostadsobligationer, kommunobligationer och statsobligationer, och köpen kommer att genomföras direkt. Riksbanken beslöt att de skulle köpa obligationerna på ett extrainsatt möte under måndagen. 

Riksbankens utlåningsränta till bankerna sänks

När det gäller utlåningsräntan till bankerna kommer den att sänkas från 0,75 procentenheter till 0,2 procentenheter över reporäntan, som fortfarande ligger kvar på noll procent.

Tillsvidare får bankerna veckovis låna i princip hur mycket de vill till en ränta på 0,2 procentenheter över reporäntan mot att de lämnar säkerhet. Flexibiliteten ökar slutligen kring bankernas säkerhet, vilket gör att de kan lämna bostadsobligationer som säkerhet. 

Riksbanken är beredda att vidta ytterligare åtgärder för att stimulera ekonomin. I ett pressmeddelande har Riksbanken sagt att de är beredda att använda alla sina verktyg. Det betyder att de kan överväga att köpa obligationer som är utgivna av icke-finansiella företag. Hur Riksbanken kommer att gå tillväga beror på hur utvecklingen fortsätter.