Blått kreditkort med EU-symbolen för att illustrera EUs nya betaltjänstdirektivSäkrare betalningar med kort på nätet när EU inför nya skärpta betalregler. Foto: gotphotos/Shutterstock.com

Betallösningar Nyheter

EU:s skärpta betalregler ska göra det säkrare att betala med kort på nätet. Men nu slår Svenska Bankföreningen larm om att banker och handlare inte har hunnit förbereda sig, vilket kan leda till att en tredjedel av alla nätköp stoppas, skriver Dagens Industri.

Reglerna för EU:s betaltjänstdirektiv, PSD2, ändras den 14 september. Anledningen är att man vill göra kortbetalningar säkrare samtidigt som man vill minska riskerna för bedrägerier inom EU.

Betalningar över nätet måste verifieras på flera sätt

De nya betaltjänstdirektiven innebär att du inte kommer att kunna genomföra inköp på internet bara genom att uppge dina kortuppgifter och säkerhetskoden på baksidan av kortet. För att kunna genomföra köpet kommer du att behöva bevisa på ytterligare sätt att du är du, säger Svenska Bankföreningens betalningsansvarige Lars Rutberg.

Det kommer inte bli annorlunda att handla i en vanlig butik med ditt kort, eftersom du har din pin-kod som är kopplat till ditt kort. De nya betalningsdirektiven gäller bara näthandel, och nu efter den 14 september kommer du att behöva identifiera dig med säkerhetsdosa, mobilt bank-id eller pin-kod.

Flera nättransaktioner kan komma att stoppas

Enligt Lars Rutberg kan de köp som görs i en nätbutik som inte följer de nya betalningsdirektiven stoppas. Det handlar om de butiker som inte har 3D-secure, vilket är en säker kundverifiering. Uppskattningsvis kan uppemot 25 till 30 procent av transaktionerna att stoppas.

Lars Rutberg hoppas att bankerna går ut med information om vad som gäller för handlare och kunder, annars kan det bli stora problem.

PSD2 gör det svårare att använda parkeringsappar

Redan existerande prenumerationstjänster där det dras pengar varje månad kommer med största sannolikhet inte att påverkas av de nya betalningsdirektiven. Däremot kommer kraven för att teckna nya prenumerationer att skärpas. Det kommer att krävas att man använder sig av 3D-secure eller annan stark kundverifiering och att transaktionerna är på samma belopp.

När det gäller tjänster som till exempel parkeringsappar där beloppen varierar från månad till månad kan det bli krångligare. 

Flera länder har fått tillstånd att skjuta på införandet av PSD2

I Europa har flera länder fått tillstånd att skjuta på införandet av de nya betalreglerna då de inte har hunnit förbereda sig. England, Norge, Österrike och Italien har fått 18 månader på sig att förbereda sig för införandet av PSD2.

I Sverige ligger vi långt före många andra länder då flera aktörer redan använder det här på rätt sätt. Vi lyder de regler som sätts upp, vilket inte alltid är fallet i andra länder.