man med munskydd levererar paket i budbilBudbils- och kurirbranschen har gjort ett riktigt starkt år. Foto: DisobeyArt/Shutterstock.com

Ekonomi Nyheter

Det är inte alla branscher som tvingats kämpa sig igenom pandemin det senaste året. Kurirföretag, teknikaffärer och stålrörsindustrier är exempel på några verksamheter som rentav har gått plus under året som gått – i vissa fall till och med riktigt mycket plus, skriver SvD Näringsliv.

Självklart har 2020 varit ett tufft år för många olika verksamheter. Flygbolag, researrangörer och nöjesparker är några typer av företag som verkligen har haft svårt att gå runt medan covid-19 har härjat i Sverige.

Men det finns också vissa branscher som har fått väldigt bra förutsättningar i och med pandemin. Det visar statistik som Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram, utifrån uppgifter som finns i momsregistret.

Budbilstjänster, kurirtjänster och stålrörstillverkning ökade riktigt mycket

Den bransch som har ökat mest är kurir- och budbilsföretag. Jämfört med 2019 har branschen ökat med så mycket som 87 procent, enligt siffrorna från SCB.

En annan bransch som gjort bra ifrån sig är stålrörsindustrier. Där var ökningen under samma period 83 procent jämfört med 2019.

Vissa butiker har vunnit på våra nya vanor

Med tanke på att många jobbat hemifrån under pandemitiden är det kanske mindre oväntat att kontorsserviceföretag också har gått plus under året.

Även butiker som säljer datorer, tv-apparater och tv-spel har det gått bra för. Även detta kan tänkas spegla den nya vardagen där vi tillbringar mycket tid i hemmet.

Svenskarna har uppenbarligen även intresserat sig mer för cykling i år än vanligt, för cykelaffärer är också med på SCB:s lista.

Så mycket har företagen backat respektive ökat

I momsregistret finns totalt 703 olika branscher registrerade. Hela 378 stycken av dessa hade ett negativt år enligt siffrorna. Sett till helheten har dessa branscher tillsammans backat med 11 procent om man jämför med året innan.

Ser man i stället på de registrerade branscher som det gått bra för är ökningen totalt sett 6 procent från 2019.