Banker Nyheter

Kontaktlösa betalningar har blivit vanligare och för belopp under 200 kronor krävs det bara att kunden ”blippar” sitt kort mot kortterminalen för att genomföra ett köp. Banken Natwest vill utveckla detta och införa ett kreditkort med fingeravtrycksläsare, skriver The Guardian.

Kontaktlösa betalningar är inte längre någon nyhet. Det har blivit standard att i stort sett överallt kunna genomföra sina köp genom att bara ”blippa” sitt kort mot kortterminalen. Endast för belopp över 200 kronor behövs någon pin-kod. Nu vill dock den brittiska banken Natwest ta kontaktlösa betalningar till nästa nivå. Banken vill införa ett kreditkort med en inbyggd fingeravtrycksläsare.

Kreditkortet har ingen gräns för hur stora belopp du får genomföra

Natwest ska i april starta ett pilotprogram där kreditkortet testas. Köp genomförs genom att användaren håller sin tumme över läsaren och samtidigt blippar sitt kort. Till skillnad från dagens kontaktlösa betalningar ska det däremot inte finnas någon gräns för hur stora köp man kan genomföra utan att behöva använda sin pin-kod.

Den nya tekniken som Natwest har tagit fram är tänkt att fungera till att betalstationer som idag erbjuder trådlösa betalningar.

Natwest har haft nära samarbete med Visa och Mastercard

Innan kreditkortet kan lanseras på marknaden måste Natwest säkerställa att verifikationerna fungerar över hela världen. Det har man gjort genom ett nära samarbete med både Visa och Mastercard.

När Natwest arbetat fram kreditkortet har man lagt ett stort fokus på användarnas integritet. Därför lagras aldrig några fingeravtryck i bankernas it-system. Fingeravtrycket krypteras och lagras bara på det lokala kreditkortet. Som ny kund kommer man dock till en början vara tvungen att besöka ett bankkontor för att få sitt fingeravtryck registrerat.

Svenska Fingerprint står bakom sensorn i fingeravtrycksläsaren

Bakom framtidens betalkort finns faktiskt ett svenskt företag. Det svenska bolaget Fingerprint står nämligen för sensorn som används i kreditkortets fingeravtrycksläsare.

Det är inte första gången som Fingerprint arbetat med biometriska betalkort. Av de 19 pilottester som hittills annonserats inom biometriska betalkort har Fingerprint levererat sensorer till samtliga.

Foto: ClimbWhenReady/Shutterstock.com