Små miniatyr pappakassar i olika färger som är i och bredvid en miniatyrkundvagn som står på tangenbordet till en laptopMomsen och tullavgifterna är betydligt högre om du handlar varor utanför EU, USA eller Kina. Foto: William Potter/Shutterstock.com

E-handel Nyheter

Internet har gjort att tillgängligheten på varor har ökat vilket gjort att allt fler väljer att handla sina varor över nätet. Men att handla varor från ett icke EU-land eller USA kan bli väldigt dyrt. Eller inte, skriver Placera.

Att handla varor från länder utanför EU, Kina eller USA kan bli väldigt dyrt. Om man köper varor utanför EU behöver man betala både moms och tullavgifter om summan överstiger 1 600 kronor. Handlar man varor inom EU behöver man inte betala vare sig tull eller moms eftersom det betalas redan vid köpet.

Ändå finns det två anledningar till att köpa varor utanför EU. För det första kan det vara för att varan inte finns i något EU-land och för det andra för att varan är billigare. Men för att det ska löna sig måste varan du köper från ett icke EU-land vara mycket billigare.

Skiljer mycket mellan olika varor

Beroende på vilken vara man köper är det stor skillnad när det gäller moms och tullavgifter. På böcker betalar man ingen tullavgift och bara sex procent i moms. Om man däremot vill köpa en cykel blir det mycket dyrare om man köper den från Kina, eftersom man får betala 25 procent i moms och 63 procent i tullavgift. En cykel som kostar 2 000 kronor i inköp kostar i stället 4 000 kronor när alla avgifter är inräknade, inklusive avgiften till postföretaget.

Det går att räkna ut vad man ska betala i moms och tullavgifter

Om man vill veta vad en vara faktiskt kostar kan man söka på varan på tullverkets hemsida. Där kan man söka på olika varor och räkna ut vad varan kommer att kosta på ett ungefär. Listan på varor är inte heltäckande utan innehåller ett urval av produkter som baseras på tredjelandstullsatsen. Det är den tullsats som inte omfattas av extratullar eller  frihandelsavtal. För att veta mer exakt vad en vara faktiskt kostar får man söka i tulltaxan, som är mycket krångligare än vad tullräknaren är.

Enligt Postnords e-handelsrådgivare Arne Andersson har flera e-handlare valt att moms och tull ska betalas direkt vid köpet eftersom många konsumenter tycker att det känns krångligt och osäkert. Om man inte betalar moms och tull vid själva köpet måste man göra det i efterhand.

Om man har köpt en vara utan att betala moms och tull från ett icke EU-land bör man anmäla det omgående. Att inte anmäla det är olagligt och ett tullbrott och man riskerar böter.