esbjörn lundevall, aktiestrateg på SEB, och man med hund som renoverar hemmaSEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall tror att byggvaruhusen kommer visa extra bra resultat, med tanke på renoveringsboomen under sommaren. Foto: Pressbild/SEB och Zivica Kerkez/Shutterstock.com

Ekonomi Nyheter

Det är dags för börsbolagen att presentera sina siffror för det tredje kvartalet. Som väntat kommer pandemin att ha påverkat bolagens resultat. Men hur resultaten har påverkats kommer variera efter bransch, skriver SvD Näringsliv.

Aktiestrategen Esbjörn Lundevall på SEB menar att många företag förmodligen kommer att överraska. Exempelvis är det många företag som har kapat sina utgifter sedan förra kvartalet, menar han.

– Rapportfloden för det andra kvartalet var något slags rekord i positiva överraskningar, men det var i förhållande till kraftigt nedskruvade förväntningar. Nu är det något slags rekord i positiva vinstvarningar.

Höga förväntningar på börsresultaten

Förväntningarna på börsresultaten har alltså blivit högre än inför andra kvartalet. Men det innebär också att de resultat som inte blir högre än väntat riskerar att uppfattas som svaga i större utsträckning, tror Esbjörn Lundevall.

– Om ett stort industribolag kommer ”som väntat” så kommer det kanske tolkas som ett svagt resultat.

Byggvaruhus och annan verksamhet nära hemmet kommer ge bra resultat

De som kommer med positiva besked spår Esbjörn Lundevall vara byggvaruhus såsom Bygghemma och Byggmax. Det är många som har passat på att renovera och fixa i hemmet när de tillbringat semestern på hemmaplan.

Även Thule och andra bolag som inriktar sig mot typiska hemesteraktiviteter kommer att ge bra resultat. Det kan exempelvis vara bolag som jobbar med husbilar eller cykling.

Bettingsajter och nätcasinon är en annan bransch där många flaggar för en kraftig vinstökning.

Svenskar investerar i bolag med svaga förväntningar

Men självklart innebär detta att andra företag har gått med negativa resultat. Flygresandet och antalet hotellbokningar har minskat, och det gör att underleverantörer inom besöksnäringen och oljeindustrin väntas göra förluster.

Trots detta har många svenskar investerat i aktier i såväl flygbolag som hotellkedjor. Detta kallar Frida Bratt, sparekonom på onlinemäklaren Nordnet, för bottenfiske.

Konkurrenten Avanza ser liknande tendenser, men där är det många som satsat på banker. Förmodligen hoppas man på stora utdelningar därifrån under 2021, tror privatekonomen Johanna Kull.