Banker Nyheter

Allt mer blir digitaliserat och fysiska produkter och mötesplatser försvinner. Banker och kreditkortsföretag är inte sena att haka på den digitala trenden. Kanske är kreditkortet näst på tur att försvinna? Då menar vi förstås inte kreditkortet som betalsätt utan som fysiskt plastkort. MasterCard jobbar nämligen tillsammans med banker för att skapa ett kreditkort som du har i mobilen istället för i plånboken. Digitala kreditkort och betalkort innebär att du i framtiden kommer kunna ha en digital plånbok. Du kommer kunna välja i mobilen vilket kort du vill betala med och sen hålla mobilen mot en betalstation i butiken, på restaurangen eller mataffären.

Betalning med mobilen kräver NFC-teknik

Med kreditkort och betalkort i mobilen blir det allt lättare att betala snabbt och smidigt vid köp både online och i butik. För att kunna betala med ditt mobila kreditkort i en fysisk butik krävs dock att din telefon har inbyggt stöd för NFC – Near Field Communication. NFC är en säker teknik som är tänkt att användas som ersättare för just kort med magnetremsa eller chip. Ofta är NFC-stöd något som mobiltillverkare skyltar med vilket gör att du inte behöver undersöka själv huruvida en telefon du vill köpa stödjer tekniken eller inte. NFC har blivit allt vanligare i mobiltelefoner då tillverkarna märker av att kreditkortsföretag med flera rör sig mot den digitala framtiden utan fysiska betalmedel.

Digitalisering av kreditkort påverkar inte bonusar och rabatter

En digitalisering av det fysiska kreditkortet kommer inte innebära några skillnader i de bonusar, rabatter och förmåner som dagens kreditkort ger dig som kund. Ett kreditkort med bonus kommer fortfarande att vara ett kreditkort med bonus. Med ett matkort kommer få samma rabatter på livsmedel och med ett resekort kommer du ha samma tillgång till flygplatslounger som tidigare. Med digitala kreditkort kan det till och med bli ännu enklare att hålla reda på vilka bonusar, förmåner och rabatter som du som innehavare av ett kreditkort kan ta del av.

Tips! Även om kreditkort inte är digitala än så har många kreditkortsutgivare egna appar. Där kan du som innehavare av ett kreditkort hålla koll på dina köp, vilka rabatter du har och vilka förmåner som gäller med just ditt kort. Hitta appen genom att söka efter din kreditkortsutgivares namn i någon av de olika app-affärerna.

Ännu finns inget helt digitalt kreditkort men det är endast en tidsfråga. Utvecklingen är i full gång och framtidens kreditkort finns runt hörnet. På Kreditkort.nu följer vi utvecklingen med spänning.