Kreditgivning Nyheter

Det svenska fintechbolaget Doconomy lanserar DO Black, världens första kreditkort där användaren kan se hur mycket koldioxidutsläpp deras inköp orsakar. Kortet har tagits fram tillsammans med Doconomy och Mastercard, och ska uppmuntra oss att minska våra koldioxidutsläpp varje dag.

Det är det svenska fintechbolaget Doconomy som tillsammans med Mastercard har tagit fram premiumkortet DO Black. DO Black är världens första kreditkort som ger kortanvändarna en bild av hur stora koldioxidutsläpp deras inköp genererar. Genom en app som kopplas till kortet mäts den dagliga konsumtionen.

Ett kreditkort för dig som vill agera mot klimatförändringarna

Det här är ett perfekt kort för konsumenter som vill agera mot klimatförändringarna. Kortet mäter inte bara hur mycket koldioxidutsläpp inköpen bidrar till utan ser också till att du inte går över gränsen med dina inköp. Dessutom erbjuds kortanvändarna möjligheten att miljökompensera sina inköp genom att donera pengar till olika miljöprojekt.

Enligt Nathalie Green, vd på Doconomy, måste vi inse hur brådskande klimatsituationen är och snabbt börja arbeta mot en mer ansvarsfull konsumtion för att varje dag minska våra koldioxidavtryck.

Med DO Black finns det inte längre några ursäkter. Genom samarbetet med FN:s klimatkonvention och Mastercard är det möjligt för konsumenterna att bidra till klimatmålen 2030, som innebär att de globala växthusgaserna måste minska till hälften mot vad de är idag.

Mer än hälften av svenskens utsläpp kommer från daglig konsumtion

Idag bidrar den genomsnittliga svensken med 10 ton koldioxidutsläpp per år och 60 procent av utsläppen är kopplade till vad vi faktiskt konsumerar under ett år. 

Konsumenten får information om sina koldioxidutsläpp genom en app. För att mäta koldioxidutsläppen använder sig appen av ett beräkningssystem som kallas för Ålandsindex, som är utvecklat av Ålandsbanken. Indexet använder Mastercards information för varje handlare och finansmarknadsdata om koldioxidutsläpp per företag inom olika branscher. 

Med Ålandsindexet går det att göra en beräkning av varje enskild transaktions koldioxidavtryck, beteendeförändringar och möjligheten att gottgöra koldioxidutsläppen genom att stödja olika miljöprojekt. 

DO Black är tillverkat av biologiskt nedbrytbart material och kommer att släppas på marknaden under hösten 2019.