Banker Nyheter

Allt fler svenskar uppger att de har blivit lurade när de handlat på internet. Trots detta uppger 90% att de känner sig trygga i att handla på nätet enligt en nyligen genomförd undersökning. För att undvika att bli lurad är det viktigt att göra en bakgrundskoll på företaget. Att handla med kreditkort kan också vara till stor hjälp när du handlar online.

Nätbedrägerier blir allt vanligare

Att allt fler bli lurad på internet när de handlar är knappast överraskande. Enligt de flesta undersökningar så handlar svenskarna betydligt mer på internet nu än för några år sedan. Bedrägerierna tar olika form men de vanligaste fallen är som följande:

  • Varan kommer inte fram. Ett av de vanligaste fallet vid näthandel från utländska företag är att varan aldrig kommer fram. Oftast är det även mycket svårt att få tillbaka sina pengar. Om du däremot handlat med ett kreditkort kan du stoppa betalningen tills du har mottagit varan.
  • Din kortuppgifter stjäls. Det kanske mest allvarliga som kan inträffa vid näthandel är att någon tar dina kortuppgifter. För att undvika detta är det viktigt att kolla företagets legitimitet och alltid betala genom säkra ”portaler” för just kortbetalningar.
  • Varan är inte enligt beskrivning. Likt när varan inte kommer fram så kan det skickas fel vara. Om företaget ligger utomlands kan det bli svårt att få upprättelse även för detta.
  • Du tecknade ofrivilligt ett abonnemang. Många som testar gratis produkter eller på annat sätt ska få en produkt tecknar istället ett abonnemang. För att undvika detta gäller det för dig att alltid läsa villkoren för det du skriver under.

Även om de flesta problem kan undvikas genom att vara väl påläst och aldrig handla från okända företag kan vissa problem inte undvikas. Det är här det kan vara klokt att använda ett kreditkort, eftersom att du då kan stoppa betalningen om något inte stämmer överens med överenskommelsen.

Utnyttja ditt kreditkort vid näthandel

Eftersom att den med ett kreditkort faktiskt kan stoppa en betalning så gäller det att utnyttja detta. Har du som vana att alltid betala med kreditkort vid näthandel är det också mindre risk att du behöver betala för något som aldrig kommer fram.

Har du inte redan ett kreditkort kan det vara klokt att av denna anledning skaffa ett. Om du enbart ska använda ditt kortet för näthandel kan det vara klokt att jämföra kreditkort och hitta det billigaste. Vill du har ett mer omfattande kreditkort, med försäkringar och andra förmåner, bör du skaffa ett kreditkort med bonus.