mobilskärm med klarnas logotyp framför ett diagram som visar en stark uppgångBetaltjänsten Klarna är det högst värderade fintechbolaget i Europa just nu. Foto: Lori Butcher/Shutterstock.com

Betallösningar Nyheter

Etableringen i USA har blivit en framgångssaga för den svenska betaltjänsten Klarna. Företaget värderas i nuläget högre på börsen än alla de svenska storbankerna, skriver DiDigital.

Klarna bekräftade i veckan att de tar in en nyemission på 1 miljard dollar. Det motsvarar närapå 8,5 miljarder svenska kronor. Pengarna kommer både från befintliga delägare och några nya investerare, enligt Klarna själva. De avslöjar dock inte vilka investerarna är eller hur pengarna är fördelade.

Värderas till 262 miljarder kronor

Det här gör att Klarna nu värderas till 31 miljarder dollar, vilket i svenska kronor är 262 miljarder kronor. Värderingen har därmed stigit med mer än 180 procent på bara ett halvår, från vad Klarna värderades till i höstas.

Klarna är nu det fintechbolag som värderas högst i hela Europa. Dessutom har de gått om de svenska storbankerna på börsen, det vill säga Swedbank, SEB och Handelsbanken – och det med råge, dessutom.

Nordea har dock ett högre börsvärde fortfarande. Den banken är dock baserad i Finland och inte i Sverige.

Amerikanska marknaden ger helt nya möjligheter

Klarnas framgång är egentligen inte så konstig, med tanke på att de satsar hårt just nu på att etablera sig i USA. Det säger bolagets medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski.

– Den amerikanska marknaden är lika stor som alla våra europeiska marknader kombinerade, gånger två. Det går inte att jämföra oss med svenska banker som är aktiva i ett par länder.

Deras etablering i USA gör alltså att Klarna har kunder över hela världen, vilket ger betydligt bättre förutsättningar.

Klarna expanderar till fler länder

15 miljoner människor i USA har någon gång använt Klarnas tjänster för att handla. Sebastian Siemiatkowski förväntar sig en börsnotering för Klarna i USA under nästa år. Men det är inte heller omöjligt att det sker redan under 2021.

De kommande månaderna planerar Klarna att ge sin in på ytterligare fem marknader, utöver de 19 länder där de redan har verksamhet. Troligtvis är det den nya investeringen som ska användas till att etablera sig där.