Klarna varslar

Banker Nyheter Penningpolitik

Denna sida innehåller annonser

För lite mindre än två månader sedan skrev vi om att Klarna gått med stor förlust under 2021 men att man trots detta inte var orolig för framtiden. Nu har myntet vänt och efter att förlusterna skjutit i höjden under årets första kvartal väntas nu upp till 700 personer varslas från företaget.

I början på april uttalade sig Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski, om att man inte var orolig för framtiden trots att man gjort en brakförlust under 2021. En månad innan det sa han att “Kanske är det så att marknaden har börjat prisa in att Klarna är vinnaren och att de andra får betala för det”. Men nu verkar det som att Siemiatkowski får svälja sina ord.

Trots den positiva inställningen tidigare i år så steg Klarnas förlust med 220 procent under årets första kvartal. Som ett resultat växte Klarnas skuldberg till totalt 2,5 miljarder kronor vilket nu innebär att företaget är i kris och tvingas varsla 10 procent av sina anställda; eller upp till 700 personer.

På ett stormöte som hölls under måndagen var Siemiatkowskis inställning långt ifrån positiv. Då lät det istället så här: “Vi är starkt påverkade av omvärlden. När vi satte våra mål för 2022 under hösten så var det en väldigt annorlunda värld än den vi har idag”.

Han fortsatte sedan med att förklara: “Det gör mig ledsen att meddela att baserat på det här så kommer ett antal av våra kollegor, av våra vänner, över alla domäner att påverkas. Men tyvärr kommer några av er att informeras om att vi inte kan erbjuda er en roll i den nya organisationen. Istället kommer ni att erbjudas lämna Klarna, med en kompensation”.

Klarnas varsel meddelades utan att man först förhandlat med facket och nu uppmanas Klarnas anställda att inte skriva på några uppsägnings- eller kompensationsvillkor utan att Klarna först fört en dialog med facket.