Ekonomi Nyheter Penningpolitik

Denna sida innehåller annonser

Samsung har tagit fram en allt-i-ett-lösning för säkerheten kring betal- och kreditkort, nämligen ett chip som har både processor, minne och fingeravtryckssensor. All vital data lagras och bearbetas alltså direkt i chippet utan att behöva gå runt en server. Eller mobiltelefon.

Lösningen har tagits fram i samarbete med Samsung Card och Mastercard, så att den inte bara uppfyller alla tänkbara säkerhetskrav. Det överträffar dem. Detta innebär också att kreditkort med chip kan användas i alla terminaler som tar emot Mastercard.

Redan senare i år kommer Samsung Card att lansera sitt kreditkort med fingeravtryckssensor. Det kommer att äga rum i hemlandet Sydkorea. Men tanken är förstås att den med tiden måste rullas ut över hela världen och att de kommer att börja mot företagsmarknaden.

Men naturligtvis kan chippet även användas för andra intressanta ändamål. Till exempel för hotellnycklar och tillgång till arbetsplatser och bostadsfastigheter. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

                                     Samsung egna illustration av lösningen.

Digitala nycklar finns förstås redan på mobiltelefonen. Men Samsungs chip är inte beroende av vare sig batteri eller annan teknik – och kan överföras utan problem. Enligt Samsungs pressmeddelande är det första gången som de tre elementen är samlade i ett chip.

”Den första lösningen som läser biometrisk information genom en fingeravtryckssensor, lagrar och autentiserar krypterad data med ett manipuleringssäkert element och analyserar och bearbetar data med en säker processor”, säger företaget i ett pressmeddelande.