Tom kassa i Coop-butik.IT-attacken mot matvarukedjan Coop är ett exempel på vad som kan hända om butiker inte tar emot kontanter och får problem. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Betallösningar Nyheter

Denna sida innehåller annonser

Samhället går mot att bli helt fritt från kontanter, visar flera undersökningar. Men vad händer om det sker cyberattacker och it-haverier och butiker bara accepterar kortbetalning? Det problemet belyser Nyheter24 via SvD Näringsliv.

Många har nog märkt att skyltar med texten ”Endast kortbetalning” har blivit allt vanligare i butiker. Inte minst under pandemin har kontantbetalning blivit mindre vanligt, och i stället använder de flesta kort för att betala sina köp.

Låg procent av pengarna är kontanter

Andelen kontanter i det svenska samhället är lägre än någonsin. Det visar statistik som Statistiska Centralbyrån, SCB, har tagit fram.

Just nu består så lite som 1,33 procent av penningmängden av kontanter. I kronor motsvarar det 62 miljarder. Så låg nivå har aldrig uppmätts i Sverige tidigare.

Färre betalar kontant enligt Riksbanken

Förra året gjorde Riksbanken en undersökning där människor fick svara på om de använt kontanter på senaste tiden. Där svarade mindre än 10 procent av de tillfrågade att de använde kontanter senast de handlade. 50 procent hade inte använt några kontanter alls den senaste månaden.

Säkerhetsrisk att inte ha kontanta alternativ

Ett kontantfritt samhälle kan vara praktiskt bättre på flera sätt. Men det finns också risker, inte minst säkerhetsmässigt. Det påpekar Robert Bergqvist, som är seniorekonom på SEB.

– Vad gör vi om någon drar ur sladden? säger han till SvD Näringsliv.

Coop-attacken pekar på riskerna med bara kortbetalning

Som exempel tar han den it-attack som gjordes mot Coop-koncernen för ett tag sedan. På grund av havererade kassasystem fick flera butiker över landet hålla stängt för att de inte kunnat ta betalt.

Om en liknande cyberattack skulle göras i större skala och drabba hela landet, frågar sig Robert Bergqvist hur det ska lösas om kontanterna inte längre finns som alternativ.

– Ska vi då gå tillbaka till en bytesekonomi? avslutar han sin kommentar.